Νίγηρας: Βομβιστική επίθεση κατά γαλλικού πυρηνικού ομίλου

Ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva ανακοίνωσε σήμερα ότι 13 εργαζόμενοι τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον εγκαταστάσεών του στην πόλη Αρλίτ του Νίγηρα, τις οποίες εκμεταλλεύεται η θυγατρική του Somaïr.

«Το ορυχείο της εταιρίας Somaïr δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση σήμερα», ανακοίνωσε ο όμιλος που «καταδικάζει την αποτρόπαια επίθεση» εναντίον του προσωπικού του.

Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ουρανίου της Areva στο Αρλίτ του βόρειου Νίγηρα σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον στρατοπέδου στο Αγκαντέζ, τη μεγάλη πόλη του βορρά.

«Σημειώθηκε έκρηξη έξω από το στρατόπεδο στην Αγκαντέζ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Άμυνας του Νίγηρα Μαχαμάντου Καρίτζο, διευκρινίζοντας ότι η έκρηξη οφειλόταν σε παγιδευμένο όχημα. «Οι δράστες εξουδετερώθηκαν», είπε προσθέτοντας ότι «είναι ερυθρόδερμοι» υπονοώντας ότι είναι μέλη κοινοτήτων Τουαρέγκ ή Αράβων.

Τοπικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών έχουν αναλάβει την περίθαλψη των τραυματιών και έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας σε διάφορες εγκαταστάσεις του ομίλου. Η Areva υπογράμμισε ότι συνεργάζεται «στενά με τις νιγηριανές και τις γαλλικές αρχές» κατά της τρομοκρατικής απειλής.

Η Somaïr είναι μια από τις εταιρίες του ομίλου Areva η οποία εκμεταλλεύεται το ουράνιο στην περιοχή. «Αξιωματούχοι της εταιρίας μάς είπαν ότι ο βομβιστής καμικάζι σκοτώθηκε κατά την έκρηξη», είπε εργαζόμενος της εταιρίας.

«Ένας άνδρας με στολή αγγαρείας οδηγώντας ένα όχημα 4×4 παγιδευμένο με εκρηκτικά, εισχώρησε ανάμεσα σε εργαζόμενους της Somaïr και κατάφερε να ανατινάξει το όχημα έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό του εργοστασίου επεξεργασίας ουρανίου που βρίσκεται 7 χλμ. από το Αρλίτ», πρόσθεσε.

«Αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στην πόλη και η εργασία δεν σταμάτησε», διευκρίνισε ο ίδιος εργαζόμενος κάνοντας λόγο για μικρές υλικές ζημιές στην εγκαταστάσεις.

Είναι οι πρώτες επιθέσεις αυτού του είδους στην ιστορία της φτωχής αυτής χώρας στο Σάχελ, η οποία μετέχει από τις αρχές του 2013 στις επιχειρήσεις στο γειτονικό Μαλί κατά εξτρεμιστικών ισλαμικών οργανώσεων.