Νίγηρας: Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης από την ECOWAS

Το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο έστειλαν πολεμικά αεροσκάφη στον Νίγηρα σε ένδειξη αλληλεγγύης ενάντια σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Νίγηρα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες για την υποστήριξη της γειοτνικής τους χώρας και την ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών εντός των συνόρων του Νίγηρα.

«Το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο μετέτρεψαν τις δεσμεύσεις τους σε συγκεκριμένη δράση αναπτύσσοντας πολεμικά αεροσκάφη για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Νίγηρα», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι τα αεροπλάνα ήταν μαχητικά αεροσκάφη Super Tucano.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης την Παρασκευή των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της ECOWAS στην Γκάνα, η ημερομηνία της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα δεν αποκαλύφθηκε, αλλά η οργάνωση δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν μόλις δοθούν εντολές.

Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, και οι δύο υπό στρατιωτική ηγεσία, έχουν δηλώσει από την πρώτη στιγή την υποστήριξή τους στη χούντα του Νίγηρα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε επέμβαση θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου κατά της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι.

Τουλάχιστον 28 νεκροί σε βίαια επεισόδια 

Τουλάχιστον 28 πολίτες σκοτώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε χωριά του νοτιοδυτικού Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μάλι, δήλωσε χθες Παρασκευή τοπικός αξιωματούχος, ενώ πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις δυνάμεις ασφαλείας προειδοποίησε πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

«Μέχρι τώρα έχουμε καταμετρήσει τουλάχιστον 28 νεκρούς συνολικά, όμως ο απολογισμός μπορεί να μεταβληθεί», δήλωσε αξιωματούχος της περιοχής Τιλαμπερί, όπου ξέσπασαν τα βίαια επεισόδια. Ορισμένα πτώματα «παρασύρθηκαν από τον ποταμό» Νίγηρα, πρόσθεσε.

Τέσσερις νομοί επλήγησαν από τα βίαια επεισόδια που άρχισαν τη 15η Αυγούστου και τερματίστηκαν το μεσημέρι της 16ης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο λόγος του ξεσπάσματος της βίας.

Στον Αγιορού, έναν από τους νομούς που επλήγησαν, τοπικός αξιωματούχος έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και 26 τραυματίες σε επιθέσεις «με μαχαίρια και όπλα».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα, που ανέτρεψαν την 26η Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ κι επέβαλαν στρατιωτική χούντα, δεν έχουν επιβεβαιώσει σε αυτό το στάδιο τα βίαια επεισόδια.

Σύμφωνα με την πηγή του AFP στις δυνάμεις ασφαλείας, ενδέχεται να σκοτώθηκαν «εκατό πολίτες» στη λεγόμενη περιοχή των τριεθνών συνόρων (του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι), που μετατρέπεται συχνά σε θέατρο επιθέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ).

Παράγοντας της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών στην περιφέρεια Τιλαμπερί εκτίμησε πως τα βίαια επεισόδια οφείλονταν σε «κύκλο αντιποίνων μεταξύ κτηνοτρόφων (μελών της φυλής Πελ) και μόνιμα εγκατεστημένων κατοίκων (μελών της φυλής Τζερμά)», που συγκατοικούν στην περιοχή.

Επί των ημερών του προέδρου Μπαζούμ, οι αρχές του Νίγηρα διεξήγαγαν συχνά εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που προσπαθούν να υποκινήσουν συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων.

Με πληροφορίες από: Anadolu, ΑΠΕ – ΜΠΕ