Νίγηρας: Ο πρόεδρος Μπαζούμ προειδοποιεί για ενίσχυση της τρομοκρατίας και της ρωσικής «επιρροής» μετά το πραξικόπημα

Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα, την οποία κάνει από τις στήλες της Washington Post, ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μπαζούμ εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο να ενισχυθεί η τρομοκρατία και να τεθεί η περιοχή «υπό ρωσική επιρροή», αν το πραξικόπημα επιτύχει.

«Γράφω το κείμενο αυτό ως όμηρος. Ο Νίγηρας δέχεται επίθεση από μια στρατιωτική χούντα, η οποία προσπαθεί να ανατρέψει τη δημοκρατία μας, και δεν είμαι παρά ένας μόνο από τους πολίτες που κατά εκατοντάδες έχουν φυλακισθεί αυθαίρετα και παράνομα», αρχίζει ο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται μέσα στην προεδρική κατοικία του μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, στο άρθρο αυτό που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ από τον ιστότοπο της αμερικανικής εφημερίδας.

«Υπό ρωσική επιρροή»

Αν το πραξικόπημα «επιτύχει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας, την περιφέρειά μας και τον κόσμο ολόκληρο», προβλέπει ο Μπαζούμ.

«Με το πράσινο φως των υποκινητών του πραξικοπήματος και των περιφερειακών συμμάχων τους, το σύνολο της κεντρικής περιφέρειας του Σαχέλ μπορεί να περάσει υπό ρωσική επιρροή μέσω της οργάνωσης Wagner, η βάναυση τρομοκρατία της οποίας ήρθε στο φως στην Ουκρανία», συνεχίζει ο πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά το 2021.

«Η διεθνής αρωγή αντιπροσωπεύει το 40% του εθνικού προϋπολογισμού μας, όμως δεν θα παραδοθεί αν το πραξικόπημα επιτύχει», προειδοποιεί.

«Ψευδείς ισχυρισμοί»

«Οι πραξικοπηματίες διατύπωσαν ψευδείς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ενήργησαν για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Νίγηρα (…) Στην πραγματικότητα, η κατάσταση της ασφάλειας του Νίγηρα είχε βελτιωθεί ριζικά», υποστηρίζει ο Μπαζούμ.

«Στο νότο, όπου αντιμετωπίζουμε την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, δεν είχε υπάρξει σχεδόν καμιά επίθεση σε διάστημα δύο ετών και πρόσφυγες επέστρεφαν στα χωριά τους (…) Στις βόρειες και τις δυτικές περιοχές της χώρας, ούτε εκεί είχαμε δεχθεί κάποια μεγάλη επίθεση από τότε που εκλέχτηκα το 2021», υποστηρίζει ο ανατραπείς πρόεδρος.

«Χάρη στους συμμάχους μας και στην εκπαίδευση από τους εταίρους μας (…) η χώρα ουδέποτε ήταν τόσο ασφαλής τα τελευταία 15 χρόνια», υπογραμμίζει, επικρίνοντας το Μαλί και την Μπουρκίνα που «υποστηρίζουν το παράνομο πραξικόπημα» και «χρησιμοποιούν μάλλον εγκληματίες μισθοφόρους, όπως την οργάνωση Βάγκνερ», για να «διευθετήσουν τα προβλήματα ασφαλείας», αντί να «ενισχύουν τις δικές τους δυνατότητες».

«Κυρώσεις χωρίς προηγούμενο»

«Η ECOWAS (σ.σ.: Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) ανακοίνωσε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο, μεταξύ των οποίων μια απαγόρευση των εξαγωγών και των εισαγωγών πετρελαίου, και την αναστολή των διασυνοριακών οικονομικών συναλλαγών».

«Αυτά τα μέτρα δείχνουν ήδη με τι θα μοιάζει το μέλλον κάτω από μια αυταρχική χούντα χωρίς όραμα ούτε αξιόπιστους συμμάχους. Από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε κατά 40% και συνοικίες αναφέρουν ήδη ελλείψεις αγαθών και ηλεκτρικού», τονίζει ο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

«Τελευταίο προπύργιο»

«Στην ταραγμένη περιφέρεια του Σαχέλ, ανάμεσα σε αυταρχικά κινήματα τα οποία επιβλήθηκαν σε ορισμένους από τους γείτονές μας, ο Νίγηρας είναι το τελευταίο προπύργιο για το σεβασμό των δικαιωμάτων», υποστηρίζει ακόμη ο Μπαζούμ αναφερόμενος για μια ακόμη φορά στο Μαλί και την Μπουρκίνα, που κυβερνώνται επίσης από πραξικοπηματίες στρατιωτικούς.

«Η Μπόκο Χαράμ και άλλα τρομοκρατικά κινήματα θα επωφεληθούν αναμφίβολα από την αστάθεια στο Νίγηρα, χρησιμοποιώντας τη χώρα μας για να επιτεθούν σε γειτονικές χώρες και για να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία στον κόσμο».

«Να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη»

«Καλώ την αμερικανική κυβέρνηση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη. Το να πολεμήσουμε για τις κοινές αξίες μας, μεταξύ των οποίων ο δημοκρατικός πλουραλισμός και ο σεβασμός του κράτους δικαίου, είναι ο μοναδικός τρόπος για να κάνουμε βιώσιμες προόδους εναντίον της φτώχειας και της τρομοκρατίας. Ο λαός του Νίγηρα δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξή σας σ’ αυτή την καμπή της ιστορίας μας».

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ