Νιγηρία: Ο ορκισμένος εχθρός της Boko Haram απελευθέρωσε 833 παιδιά – στρατιώτες

Η μη στρατιωτική πολιτοφυλακή της Νιγηρίας, που συγκροτήθηκε για την καταπολέμηση της Boko Haram, απελευθέρωσε 833 παιδιά – στρατιώτες στο πλαίσιο συμφωνίας που έγινε πέρυσι, δήλωσε την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου το UNICEF.

Η πολιτοφυλακή JTF απελευθέρωσε τα παιδιά στο Maiduguri, βορειοανατολικά της Νιγηρίας και πρόκειται για την πρώτη επίσημη απελευθέρωση παιδιών από τις τάξεις της από τότε που υπέγραψε σχέδιο δράσης το Σεπτέμβριο του 2017, δήλωσε η UNICEF σε δήλωσή της .

Η ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την παρακολούθηση και την αναφορά σε σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων παιδιών (CTFMR) έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει συνολικά 1.469 παιδιά (1.175 αγόρια και 294 κορίτσια) που συνδέονται με την πολιτοφυλακή JTF στην πόλη Maiduguri.

Η πολιτική JTF έχει δεσμευτεί να σταματήσει και να αποτρέψει τη χρήση και την πρόσληψη παιδιών στις τάξεις της και να δώσει εντολή στα μέλη της να μην χρησιμοποιούν παιδιά στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πολιτοφυλακή JTF χρησιμοποιούσε παιδιά ηλικίας 9 ετών μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Αυγούστου 2017, ενώ πιστεύεται ότι έχει μεταξύ 23.000 και 26.000 μελών στις πόλεις Borno και Yobe. Η ομάδα κατηγορήθηκε για συστηματική σεξουαλική βία, μαζικές εκτελέσεις και εκτροπή τροφής από πολίτες.

Ο τζιχαντιστική οργάνωση Boko Haram χρησιμοποιεί επίσης παιδιά στρατιώτες. Η UNICEF σημείωσε την Παρασκευή ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, 37 παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία ήταν κορίτσια, χρησιμοποιήθηκαν ως «ανθρώπινες βόμβες» για να βλάψουν στόχους, που συνήθως ήταν πολίτες. Την ίδια περίοδο, 349 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 140 παιδιά θα είχαν απαχθεί.

Τον Ιούλιο, ο Νιγηριανός Στρατός απελευθέρωσε 183 παιδιά μετά την απομάκρυνσή τους από τον Boko Haram .

Η συνεχιζόμενη βία από τον Boko Haram υπονομεύει τις αξιώσεις του στρατού ότι η αντάρτικη ομάδα έχει νικήσει και την επιμονή του προέδρου της Νιγηρίας Μουχαμμούντ Μπουχάρι ότι είναι μια αναλωμένη δύναμη καθώς προωθεί τις εκλογές του επόμενου έτους.

Πηγή: Defence Post