Νίμιτς: Ταυτότητα και γλώσσα ήταν πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων Αθήνας-Σκοπίων

Μια οποιαδήποτε άλλη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, θα μπορούσε να χρειαστεί άλλα 25 χρόνια, δήλωσε ο απερχόμενος διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Σε συνέντευξή του στο Balkan Insight, ο διαμεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, θυμάται τις χρόνιες διαπραγματεύσεις και τον ρόλο του σε αυτές, και προειδοποιεί για μεγάλους κινδύνους εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία.

Όπως τονίζει, στις πρώτες ημέρες της διαφωνίας, οι αρχές των Σκοπίων ήλπιζαν ότι ο κόσμος θα μπορούσε να πάρει το μέρος των Σκοπίων και ότι οι χώρες θα αναγνώριζαν την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, παρά τη διαφωνία.

«Υπήρχε μια άποψη ότι ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ των Σκοπίων. Ο χρόνος δεν ήταν υπέρ τους. υπήρχε μία άποψη ότι το ενδιαφέρον και οι αντιδράσεις της Ελλάδας (με τα μαζικά συλλαλητήρια) θα υποχωρούσε με τον καιρό και οι ελληνικές απόψεις θα γινόταν πιο μετριοπαθείς, ενώ παράλληλα το διεθνές περιβάλλον θα άλλαζε και περισσότερες χώρες θα αναγνώριζαν τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα.

Είχα την αντίθετη άποψη τότε. Είπα: πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, έχετε την ευκαιρία να γίνεται μέλος της ΕΕ μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θα πρέπει να το λύσετε αυτό, προχωρήστε, διότι ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ, τι θα συμβεί με την περιοχή. Τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα, αλλά μπορεί να πάνε και χειρότερα», δηλώνει ο Νίμιτς.

Μάλιστα, θυμάται πόσο δύσκολο ήταν, όπως λέει, να αναφέρεται στη γειτονική χώρα και ποιο όνομα να χρησιμοποιεί. Ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, του δήλωσε πως «πρέπει να λύσεις αυτό το πρόβλημα άμεσα.

Δεν μπορώ να λέω Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία πλέον. Την προηγούμενη φορά που είπα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, όλοι γέλασαν μαζί μου. Πρέπει να το λύσεις αυτό και να με βγάλεις από αυτή τη δύσκολη θέση. Και του απάντησα: Μάλιστα κύριε, θα το λύσω, αμέσως».

Επίσης, στη συνέντευξη, και αναφορικά με το θέμα της «μακεδονικής ταυτότητας», και «μακεδονικής γλώσσας», ο Νίμιτς δηλώνει ότι αυτά ήταν πάντα μέρος των διαπραγματεύσεων.

«Το ζήτημα του ονόματος ήταν αυτό για το οποίο μιλούσε ο κόσμος, επειδή το όνομα του κράτους ήταν κυρίαρχο στην αντίληψη του κόσμου. Αλλά οι ιστορικοί, όταν μπουν στην ιστορία των συνομιλιών, θα βρουν πολλά, πολλά έγγραφα και προτάσεις που αντιμετώπιζαν άλλα θέματα», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «για τον ΟΗΕ, για κάθε χώρα υπάρχει ένα πρωτόκολλο που λέει: το όνομα της χώρας: ΗΠΑ, πρωτεύουσα: Ουάσιγκτον, εθνικότητα: αμερικανική, γλώσσα: αγγλική. Το ίδιο συνέβη και σε αυτή την περίπτωση. Όνομα: Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, πρωτεύουσα: Σκόπια και μετά; Εθνικότητα; Τι θα βάλουμε εδώ; Γλώσσα; Επομένως, ήταν πάντα ένα ζήτημα, και ολόκληρο το πακέτο δεν θα μπορούσε να επιλυθεί χωρίς αυτό επειδή θα είχαν ανοίξει νέες αντιπαραθέσεις».

Πρόσθεσε ακόμη ότι η τωρινή ευκαιρία ίσως να μην έρθει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν απορριφθεί. «Ελπίζω ότι η συμφωνία θα περάσει και θεωρώ ότι θα περάσει και στις δύο χώρες, διότι είναι μια δίκαιη και έντιμη λύση που καλύπτει τα συμφέροντα και των δύο χωρών, αλλά εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω κάποια λύση βραχυπρόθεσμα».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «χρειάστηκαν 25 χρόνια να πετύχει αυτή η συμφωνία, μπορεί να χρειαστούν άλλα 25 χρόνια. Και πολλοί άνθρωποι θα χάσουν το ενδιαφέρον τους εάν αυτό δεν περάσει».

Απευθυνόμενους στους Σκοπιανούς, ο Μάθιου Νίμιτς τονίζει πως «εάν την απορρίψετε, φοβάμαι ότι ο κόσμος θα πιστέψει ότι του λέτε: δεν ενδιαφερόμαστε για μια συμβιβαστική λύση, δεν ενδιαφερόμαστε να λύσουμε το θέμα με την Ελλάδα, δεν ενδιαφερόμαστε για τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, δεν μας ενδιαφέρει να λύσουμε τα προβλήματα. Και ο υπόλοιπος κόσμος θα πει: ΟΚ, αυτοί δεν θέλουν να λύσουν τίποτα, οπότε γιατί θα πρέπει να ανησυχούμε για την κατάστασή τους;».

Πηγή: Capital.gr