Nord Stream 1: Η Ρωσία περιορίζει τις ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι μειώνει τις ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από μεθαύριο, Τετάρτη. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αυτό θα αντιστοιχεί στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, ενώ η τρέχουσα ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι μόνο στο 40%.

Η εταιρεία ανέφερε ότι σταματά τη λειτουργία μιας δεύτερης τουρμπίνας λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα». Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι πάνω από 160 κυβικά μέτρα αερίου που εξάγονται καθημερινά. Η διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης τουρμπίνας θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη χωρητικότητα κατά 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Gazprom είπε ότι η παραγωγική ικανότητα πρόκειται να μειωθεί στον σταθμό συμπίεσης Portovaya της Ρωσίας. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας που, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο, ανέφερε ότι δεν υπάρχει «τεχνικός λόγος» για τη διακοπή της παράδοσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream 1.

Με πληροφορίες και από: Newsit / Φωτογραφία Reuters