Nord Stream: Η Ολλανδία είχε προειδοποιήσει τη CIA για ουκρανικό σχέδιο ανατίναξης του αγωγού με επικεφαλής τον Ζαλούζνι

Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών είχε ενημερώσει τη CIA για ένα υποτιθέμενο ουκρανικό σχέδιο, τον Ιούνιο του 2022, για την ανατίναξη του αγωγού Nord Stream, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NOS της Ολλανδίας σήμερα.

Το ρεπορτάζ της NOS, που έγινε με τη βοήθεια των κορυφαίων γερμανικών μέσων ενημέρωσης Die Zeit και ARD, δεν ανέφερε τις πηγές του.

Σύμφωνα με αυτό, η ολλανδική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών MIVD προειδοποίησε τη CIA για την ύπαρξη αυτού του σχεδίου, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να προειδοποιήσει με τη σειρά της το Κίεβο να μην επιτεθεί στον αγωγό. Με βάση το σχέδιο, ο ανώτατος διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι ήταν επικεφαλής της επιχείρησης που επρόκειτο να γίνει στα μέσα Ιουνίου του 2022 και περιλάμβανε μια μικρή ομάδα δυτών που θα ταξίδευαν στη Βαλτική Θάλασσα με ιστιοφόρο.

Η CIA είχε προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην καταστρέψει τους αγωγούς Nord Stream, πολλούς μήνες πριν από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε αυτούς, αφού ενημερώθηκε προηγουμένως από την ολλανδική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (MIVD), γράφουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το Politico και η Wall Street Journal.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν ρήξη από δύο εκρήξεις που η Σουηδία και η Δανία χαρακτήρισαν «σκόπιμες ενέργειες δολιοφθοράς». Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αρνήθηκε κάθε ανάμιξή της χώρας του στην υπόθεση. «Εγώ είμαι ο πρόεδρος και δίνω τις εντολές. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε από την Ουκρανία. Ποτέ δεν θα ενεργούσα κατ’ αυτόν τον τρόπο», διαβεβαίωσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ,  Wall Street Journal, Politico / Φωτογραφία αρχείου Reuters