Νότια Κορέα: Aνοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει όπλα στην Ουκρανία – Η αντίδραση της Μόσχας

Το νοτιοκορεάτικο άρμα μάχης Κ2.

Η Νότια Κορέα μπορεί να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, πέρα ​​από την ανθρωπιστική και την οικονομική, εάν δεχτεί μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον αμάχων, δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γουν Σουκ Γέολ, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη στάση της ασιατικής χώρας απέναντι στην αποστολή εξοπλισμών στο Κίεβο.

Σε συνέντευξή του στο Reuters ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, ο Γιουν είπε ότι η κυβέρνησή του διερευνά πώς να βοηθήσει στην άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως η Νότια Κορέα έλαβε διεθνή βοήθεια κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου του 1950-53.

«Εάν υπάρχει μια κατάσταση που η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συγχωρήσει, όπως οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας επίθεση σε αμάχους, σφαγή ή σοβαρή παραβίαση των νόμων του πολέμου, μπορεί να είναι δύσκολο για εμάς να επιμείνουμε μόνο στην ανθρωπιστική ή οικονομική υποστήριξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιουν.

Είναι η πρώτη φορά που η Σεούλ εκφράζει την προθυμία της να παράσχει όπλα στην Ουκρανία, περισσότερο από ένα χρόνο αφότου απέκλεισε την πιθανότητα στρατιωτικής βοήθειας.

Βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και σημαντικός παραγωγός πυρομαχικών πυροβολικού, η Νότια Κορέα έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να αποφύγει τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία λόγω των εταιρειών της που δραστηριοποιούνται εκεί και της επιρροής της Μόσχας στη Βόρεια Κορέα.

Οι απειλές της Μόσχας 

Οποιαδήποτε απόφαση της Νότιας Κορέας να εφοδιάσει με όπλα την Ουκρανία θα καταστήσει τη Σεούλ συμμετέχουσα στη σύγκρουση, απάντησε σήμερα το Κρεμλίνο.

«Δυστυχώς η Σεούλ έχει λάβει μια μάλλον εχθρική στάση στην όλη ιστορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Θα προσπαθήσουν να τραβήξουν όλο και περισσότερες χώρες απευθείας σε αυτή τη σύγκρουση. Όμως, βέβαια, η έναρξη της παράδοσης όπλων θα σημαίνει έμμεσα ένα ορισμένο στάδιο ανάμειξης σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος τη Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στενός συνεργάτης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που κάνει συχνά πολεμοχαρή σχόλια για τη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία, άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα θα απαντήσει προμηθεύοντας προχωρημένο οπλισμό στη Βόρεια Κορέα.

«Αναρωτιέμαι τι θα πουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας [της Νότιας Κορέας] όταν δουν τα τελευταία σχέδια ρωσικών όπλων στα χέρια των πιο κοντινών γειτόνων τους — των εταίρων μας από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτηση στο Instagram.

Με πληροφορίες από: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters