Νότια Κορέα: Νέα συμφωνία με την Ιαπωνία για τις λεγόμενες «γυναίκες ανακούφισης»

 Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία με την Ιαπωνία για τις λεγόμενες «γυναίκες ανακούφισης» που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου η όποια συμφωνία να είναι αποδεκτή από τα ίδια τα θύματα.

Η συμφωνία του 2015 μεταξύ της τότε νοτιοκορεατικής κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Παρκ Γκεούν-Χιε και της ιαπωνικής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε δεν ήταν ουσιαστικά συμφωνία διότι στόχος της ήταν να συγκαλύψει την αλήθεια, δήλωσε σε κομματική συγκέντρωση ο Τσου Μι-ε, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Τσου Μι-ε δήλωσε ότι τα ιστορικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο που να μην πλήττουν την αλήθεια και τις αρχές.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στις 28 Δεκεμβρίου του 2015 προκειμένου να διευθετηθεί με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο το θέμα, με την Ιαπωνία να συμφωνεί, σε αντάλλαγμα, να διαθέσει 1 δισεκ. γεν (περίπου 9 εκατ. δολάρια) σε ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην υποστήριξη των θυμάτων της σεξουαλικής δουλείας.

Οι γυναίκες αυτές ήταν κυρίως Κορεάτισσες, που απήχθησαν και αναγκάστηκαν σε εκπόρνευση στους κόλπους του αυτοκρατορικού στρατού της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με ιστορικούς, έως και 200.000 κορίτσια και νέες γυναίκες έπεσαν θύματα σεξουαλικής δουλείας την περίοδο εκείνη.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί από τη συμφωνία του 2015. Η Ιαπωνία υποστήριξε ότι η συμφωνία του 2015 πρέπει να εφαρμοστεί, με το Τόκιο να μην εμφανίζεται πρόθυμο να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία.

ΑΠΕ ΜΠΕ