Ν. Κορέα: Τετραπλάσιος αριθμός αμερικανών στρατιωτών στις ετήσιες κοινές ασκήσεις

Τετραπλάσιος αριθμός αμερικανών στρατιωτών σε σχέση με τον αρχικά προβλεπόμενο θα μετάσχει τον Μάρτιο στις ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα η Σεούλ μέσα σε κλίμα μεγάλων εντάσεων με την Πιονγκγιάνγκ.
Ένα μήνα μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στις 7 Φεβρουαρίου στην εκτόξευση πυραύλου, η οποία θεωρείται από τις ξένες πρωτεύουσες ως δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Οι ΗΠΑ θα κινητοποιήσουν τον Μάρτιο 15.000 στρατιώτες –έναντι 3.700 το 2015– κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Key Resolve», των ετήσιων ασκήσεων με τη Νότια Κορέα επί νοτιοκορεατικού εδάφους, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας Χαν Μιν-Γκου.

H Σεούλ προτίθεται επίσης να ενισχύσει τις δυνάμεις της για την «Key Resolve» που περιλαμβάνει κυρίως προσομοίωση γυμνασίων μέσω υπολογιστή.
Πέρυσι, η επιχείρηση είχε διαρκέσει 10 ημέρες.
Φέτος, αρχίζει ταυτόχρονα με τη δεύτερη φάση της αντίστοιχης κοινής επιχείρησης «Foal Eagle» που διαρκεί 50 ημέρες.

Οι επιχειρήσεις Key Resolve και Foal Eagle βασίζονται σε σενάρια σύγκρουσης με τη Βόρεια Κορέα, ωστόσο Σεούλ και Ουάσινγκτον δηλώνουν ότι πρόκειται για ασκήσεις αμιγώς αμυντικού χαρακτήρα.

Η επιχείρηση Foal Eagle θα είναι φέτος η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί ποτέ με τη συμμετοχή σημαντικών στοιχείων του αμερικανικού στρατού, ανάμεσά τους μια ταξιαρχία μάχης και μια ναυτική μοίρα υπό ένα αεροπλανοφόρο και υποβρύχια με πυρηνική κεφαλή.

Οι ασκήσεις αυτές οδηγούν συχνά σε επιδείνωση της έντασης στη χερσόνησο καθώς η Πιονγκγιάνγκ τις θεωρεί την αρχή εισβολής.
Στις αρχές των περυσινών ασκήσεων, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν είχε καλέσει τον στρατό του να προετοιμαστεί για μάχη. Ο βορράς είχε εξάλλου εκτοξεύσει δύο πυραύλους βεληνεκούς 500 χλμ. που έπεσαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.