Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα (17.08.2026) στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν παράταση του μνημονίου κατανόησης με το Ιράν, το οποίο έληξε σήμερα.
Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν δεν θα συνάψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες το είδος της συμφωνίας που ο ίδιος θεωρεί ότι χρειάζεται για την επίλυση της κρίσης.
Μιλώντας για τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ότι τα Στενά του Ορμούζ θα γίνουν αμερικανικό έδαφος «πολύ σύντομα», ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως «είναι μια εξαιρετική ιδέα».
«Έχουμε τον πλήρη έλεγχο των Στενών με τον ναυτικό αποκλεισμό που έχουμε επιβάλει, και μου αρέσει η ιδέα να το ανακηρύξουμε έδαφος», είπε.
«Οι Ιρανοί μπορεί να είναι ενοχλητικοί, μπορεί να βάλουν νάρκες στο νερό, αλλά ο αποκλεισμός ήταν πολύ αποτελεσματικός», πρόσθεσε.
Επιπλέον, αναφερόμενος στο Ομάν, το οποίο νωρίτερα σήμερα απείλησε να βομβαρδίσει, ο Τραμπ είπε: «Δεν νομίζω ότι συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά, αλλά θα τους χειριζόμασταν πολύ εύκολα».




