Ντονέτσκ: Ουκρανικό πλήγμα σε εκδήλωση του ρωσικού στρατού – Νεκροί τουλάχιστον 20 Ρώσοι πεζοναύτες [vid,pics]

Ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση σε συγκέντρωση της 810ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του ρωσικού στρατού στο Ντονέτσκ, όπως επιβεβαίωσε το Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας (Stratcom).

«Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, την ώρα του χτυπήματος, οι κατακτητές είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν τη λεγόμενη Ημέρα του Ρωσικού Πυροβολικού. Οι Ουκρανικές Αμυντικές Δυνάμεις προσδιόρισαν αμέσως τον τόπο των εορταστικών εκδηλώσεων των Ρώσων και τους καλωσόρισαν θερμά!», αναφέρει το μήνυμα της Stratcom στο Telegram.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2023 και ο ουκρανικός χρησιμοποίησε HIMARS για να χτυπήσει πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή άμυνας των Ρώσων, στο κατεχόμενο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τα ρωσικά κανάλια στο Telegram, τουλάχιστον 25 πεζοναύτες της Ταξιαρχίας σκοτώθηκαν και περίπου εκατό τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσικά social media δείχνει τη στιγμή της επίθεσης. Συγκεκριμένα, στην εορταστική εκδήλωση συμμετείχε και μία Ρωσία τραγουδίστρια. Στο βίντεο φαίνεται η σκηνή και πολλοί Ρώσοι στρατιώτες να διασκεδάζουν, αλλά στη συνέχεια ακούγεται μια έκρηξη και τα φώτα σβήνουν.

Ένας Ουκρανός διοικητής δήλωσε ότι αυτή η επίθεση ήταν «εκδίκηση» για το πλήγμα των Ρώσων σε τελετή παρασημοφόρησης της 128ης Ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 Ουκρανοί στρατιώτες.

Ωστόσος, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε βίντεο με στρατιώτες της 810ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να επιχειρούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, προσπαθώντας να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο ουκρανικός στρατός από την μεριά του υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει αρκετά χιλιόμετρα στην αντίπερα όχθη του Δνείπερου στη νότια Ουκρανία.

Με πληροφορίες από: Interfax / Φωτογραφία αρχείου Reuters