NYT: Η Ρωσία έχασε την «επική μάχη των τανκς» στο Βουγλεντάρ – Καταστράφηκαν 130 ρωσικά τεθωρακισμένα

Η Ρωσία έχασε μια μεγάλης κλίμακας μάχη με κύρια άρματα μάχης για το Βουγλεντάρ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, δεχόμενη ενέδρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, γράφουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times.

To ίδιο λάθος είχε κάνει και κατά την διάρκεια της πρώτης επίθεσης στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, όταν χρησιμοποίησε μεγάλες στήλες αρμάτων μάχης, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες σε επιθέσεις από τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Στην εκτεταμένη μάχη, και οι δύο πλευρές έστειλαν τανκς στη μάχη, περνώντας πάνω από χωματόδρομους και κάνοντας ελιγμούς στα δάση, με τους Ρώσους να προχωρούν σε στήλες και τους Ουκρανούς να κάνουν αμυντικούς ελιγμούς σε μικρότερες μονάδες, πυροβολώντας από απόσταση ή από κρησφύγετα καθώς πλησιάζαν οι ρωσικές νηοπομπές αρμάτων μάχης», αναφέρουν οι NYT.

Οι Ρώσοι διοικητές έστελναν στήλες τεθωρακισμένων προς τα εμπρός λόγω έλλειψης άλλων επιλογών ενάντια στις καλά οχυρωμένες θέσεις της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Βουγλεντάρ: «Σκληρή ήττα» για τις ρωσικές δυνάμεις – Εγκατέλειψαν 31 άθικτα τεθωρακισμένα και τράπηκαν σε φυγή

Όταν τελείωσε η «επική μάχη των τανκς», όχι μόνο η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει το Βουγλεντάρ, αλλά είχε κάνει επίσης το ίδιο λάθος που στοίχισε στη Μόσχα εκατοντάδες τανκς στην αρχή του πολέμου: «νηοπομπές έπεφταν σε ενέδρες».

Σύμφωνα με τους NYT, τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν είτε από νάρκες, είτε από πυρά του ουκρανικού πυροβολικού ή από αντιαρματικούς πυραύλος και «τα χωράφια του Βουγλεντάρ είναι πλέον γεμάτα με καμένα ρωσικά τανκς».

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία έχασε τουλάχιστον 130 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στη συγκεκριμένη μάχη.

Πηγή: NYT / Φωτογραφία αρχείου Reuters