Ο αμερικανός πρεσβευτής στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία Μάικλ ΜακΦόλ έφθασε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκλήθη αφού οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη στη Μόσχα αμερικανού διπλωμάτη, ο οποίος ήταν πράκτορας της CIA.

Κατά την άφιξή του στο υπουργείο Εξωτερικών, στο κέντρο της Μόσχας, έξω από το οποίο είχαν συγκενρωθεί δεκάδες δημοσιογράφοι, ο αμερικανός πρεσβευτής αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Μάικλ ΜακΦόλ θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Στον λογαριασμό του στο Twitter ο αμερικανός πρεσβευτής απάντησε με ένα λακωνικό «όχι» στις ερωτήσεις σχετικά με το αν επιβεβαιώνει, διαψεύδει ή πώς σχολιάζει το περιστατικό.

Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη «του πράκτορα της CIA Ράιαν Κ. Φόγκλ, ο οποίος εργαζόταν υπό την κάλυψη της θέσης του τρίτου γραμματέα του πολιτικού τμήματος της πρεσβείας» των ΗΠΑ, καθώς επιχειρούσε να στρατολογήσει πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με αντάλλαγμα μεγάλο χρηματικό ποσόν.

Επειτα από την ανάκριση στις εγκαταστάσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο αμερικανός διπλωμάτης παραδόθηκε στην αμερικανική πρεσβεία. Στη συνέχεια το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον χαρακτήρισε «personna non grata» και απαίτησε την απομάκρυνσή του «το συντομότερο δυνατόν».

Η Ρωσία κατήγγειλε την πράξη ως «πρόκληση» που παραπέμπει στον ψυχρό πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσία: Συνέλαβαν έναν Αμερικανό «πράκτορα της CIA»