Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στη Λατινική Αμερική, πριν την σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα αρχίζει σήμερα περιοδεία στο Περού και στην Ουρουγουάη ώστε να ενισχύσει τη συνεργασία με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στον τομέα της άμυνας , πριν μεταβεί σε υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο Περού, «έναν από τους σημαντικότερους δημοκρατικούς εταίρους των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική», ο αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ογιάντα Χουμάλα και τον ομόλογό του Πέδρο Κατεριάνο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Το Πεντάγωνο επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας του με τη Λίμα στους τομείς των ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Μεταξύ του 2006 και του 2011, οι ΗΠΑ χορήγησαν βοήθεια ύψους 659 εκατομμυρίων δολαρίων στο Περού για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Η χώρα πέρασε το 2011, για πρώτη φορά από το 1995, στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών παραγωγής κοκαΐνης μετά την Κολομβία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο της Άμυνας που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Πανέτα θα προτείνει την ένταξη αμερικανών τεχνικών συμβούλων στο περουβιανό υπουργείο Άμυνας, όπως έχει γίνει ήδη και στο Αφγανιστάν.

Ο αμερικανός υπουργός θα μεταβεί κατόπιν, την Κυριακή και Δευτέρα στην Πούντα ντελ Εστε της Ουρουγουάης για τη 10η σύνοδο των υπουργών Άμυνας της αμερικανικής ηπείρου. Οι χώρες αυτές επιζητούν κυρίως το καλύτερο συντονισμό της δράσης τους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Ο Λίον Πανέτα θα ταξιδέψει τέλος, την Τρίτη και Τετάρτη στις Βρυξέλλες για την πρώτη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ μετά τη σύνοδο κορυφής στο Σικάγο το Μάιο. Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά ένα νέο συνοριακό επεισόδιο μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, η οποία είναι από τις 28 χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας κι ενώ οι επιθέσεις κατά στρατιωτών της διεθνούς συμμαχίας από αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς πολλαπλασιάζονται.