Ο δούρειος ίππος του κινέζικου δράκου αποκαλύπτεται

Tο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξέδωσε την πιο πρόσφατη έκθεσή του, σχετικά με τις κινεζικές στρατιωτικές και στρατιωτικές εξελίξεις, κάτι που πλέον έχει εξαιρετική σημασία δεδομένου ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σταμάτησε τη δημοσίευση εκθέσεων για την άμυνα της το 2015, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίγες άλλες καλές πηγές πληροφοριών για έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου.

Ένα σημαντικό στοιχείο της φετινής έκθεσης είναι η εκτεταμένη συζήτηση για τις δραστηριότητες της Κίνας στον τομέα της ασφάλειας, παρέχοντας μια ευρύτερη και πληρέστερη αξιολόγηση. Υπάρχει εκτεταμένη συζήτηση για την πρωτοβουλία της Κίνας για τη σειρά των επενδυτικών σχεδίων της που είναι γνωστή ως «One Belt, One Road Initiative», που εκτείνεται από την Κίνα στην Ευρώπη, στον Ινδικό Ωκεανό στην Αφρική και ακόμη και στον Ειρηνικό προς τον Νότο Αμερική.

Η έκθεση εξετάζει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας Belt and Road για την ασφάλεια, παρόλο που αποτελεί πρωτίστως ένα σύνολο οικονομικών και πολιτικών πρωτοβουλιών με περιορισμένο άμεσο στρατιωτικό αντίκτυπο, καταγράφοντας ωστόσο προσέγγιση της κινεζικής κοινωνίας της κοινωνίας στην εθνική ασφάλεια.
Αυτή η πιο ολοκληρωμένη ανάλυση είναι σημαντική, καθώς κατ. Για να κατανοήσουμε την πρόκληση του Πεκίνου στις ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματώσουμε όχι μόνο τις ανησυχίες για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και την κινεζική κυβέρνηση αλλά και τη διπλωματική και οικονομική δέσμευσή του παγκοσμίως. Παρέχει πληροφορίες για την αναδιάρθρωση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, καθώς επίσης και τη σταθερή επέκταση του πεδίου προβολής ισχύος του.
Ενδεικτικό αυτού, είναι η προτεραιότητα αναβάθμισης και ανάπτυξης του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ εξίσου σημαντικές είναι και οι αλλαγές στην οργάνωση και το δόγμα του ΛΑΣ και τον σκελετό διοίκησης του, με βαρύτητα στην εξάλειψη της διαφθοράς.

Από την πλευρά της, η Κίνα, εκφράζει τις αντιδράσεις της αναφορικά με την αμερικανική έκθεση, ότι συμβάλλουν στην ιδέα μιας «κινεζικής απειλής». Η κινεζική αντίδραση, όμως, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που είναι η έλλειψη ανοχής της Κίνας, η επέκταση της προβολής ισχύος και οι αντικειμενικές βελτιώσεις στις δυνατότητές της που δημιουργούν αίσθηση απειλής. 

Πηγή: The Daily Signal