«Ο Ερντογάν χλευάζει ΗΠΑ και ΝATΟ – Η δοκιμή των S-400 πέρασε την κόκκινη γραμμή»

Καταιγιστικός ήταν ο Αμερικανός Γερουσιαστής Κρίστοφερ Βαν Χόλεν, μετά την δοκιμή των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Άγκυρα από την Πολεμική Αεροπορία Αεροπορία της Τουρκίας, ο οποίος μίλησε με σκληρά λόγια κατά του Προέδρου Ερντογάν.

Τόσο ρωσικά όσο και τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για την σκληρή «επίθεση» του Δημοκρατικού Γερουσιαστή του Μέριλαντ εναντίον της Άγκυρας και του Προέδρου Ερντογάν, λόγω της δοκιμής των πυραύλων S-400, λίγες βδομάδες μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός Γερουσιαστής σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι: «Δύο βδομάδες μετά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο Ερντογάν χλευάζει τις ΗΠΑ και ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή» με αφορμή την είδηση δοκιμής των πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκία ξεκίνησε, χθες Δευτέρα, τη δοκιμή των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, χρησιμοποιώντας τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει, τα οποία πραγματοποίησαν πτήσεις γύρω από την αεροπορική βάση Mürted στην ευρύτερη περιοχή της Άγκυρας, όπου και είναι ανεπτυγμένοι οι πύραυλοι.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι S-400 αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικά τον Απρίλιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Επιπρόσθετα, τον επόμενο χρόνο αναμένεται να υπογραφεί συμβόλαιο για την παράδοση μίας ακόμη συστοιχίας του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξάντερ Μιχίβ σε συνέντευξή του.

Η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει φέτος στην Τουρκία τέσσερις συστοιχίες S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το διμερές συμβόλαιο προβλέπει την παράδοση μίας ακόμη.

«Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να υπογράψουμε τα έγγραφα του συμβολαίου το πρώτο μισό του 2020. Ωστόσο θέλω να υπογραμμίσω ότι η αμυντική μας συνεργασία με την Τουρκία δεν περιορίζεται στις παραδόσεις των S-400. Έχουμε μεγάλα σχέδια», εξήγησε ο Μιχίβ.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία Reuters