Κόντρα Μπαχτσελί – Ερντογάν για την χορήγηση υπηκοότητας σε Σύριους

Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος ‘’Εθνικιστικό Κινήμα’’ (MHP) της Τουρκίας επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρo Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την χορήγηση υπηκοότητας σε δύο Σύριους πρόσφυγες.

» Τα ζητήματα που αφορούν την ιθαγένεια δεν είναι στην δικαιοδοσία της Προεδρίας . Η Τουρκική υπηκοότητα δεν είναι ένας τίτλος που απονέμεται κατά βούληση της Προεδρίας», δήλωσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατά την διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίαση του κόμματός του στις 12 Ιουλίου. Επίσης, πρόσθεσε ότι » τα κοινωνικά διλήμματα που προκαλούν οι Σύριοι απειλούν την ειρήνη. ΄΄

«Μπορούμε να μοιραστούμε το ψωμί μας , δείχνει την γενναιοδωρία του τουρκικού έθνους, το οποίο παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό. Το να φέρνεις όμως το ζήτημα της ιθαγένειας στη συζήτηση της ημερήσιας διάταξης με στόχο να κερδίζεις ψήφους είναι ανεύθυνο.’’ δήλωσε ο Μπαχτεσλί.

» Σήμερα , ένας Τούρκος μπορεί να πάει στη Γερμανία και να γίνει ένας Γερμανός πολίτης. Επίσης ο Τούρκος μπορεί να πάει στις ΗΠΑ και να γίνει ένας Αμερικανός πολίτης, Γιατί δεν μπορεί το ίδιο να είναι δυνατό για τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας ; ‘’ είχε ρωτήσει ο Ερντογάν , τονίζοντας ότι Τούρκοι έχουν μια κοινή ιστορία με τους Σύριους.

Η διαμάχη άρχισε στις 2 Ιουλίου όταν ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι Σύροι στην Τουρκία θα μπορούν να λαμβάνουν την τουρκική υπηκοότητα , εφόσον καταθέσουν αίτηση η οποία πληρεί ορισμένα κριτήρια.  

Πήγη: hurriyetdailynews