Ο κορονοϊός «χτυπά» τις ΕΔ των ΗΠΑ! Έκτακτα μέτρα από το Υπουργείο Άμυνας

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση των επιτελείων, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε να αναστείλει την πραγματοποίηση κάθε στρατιωτικής άσκησης και επίδειξης, καθώς ο νέος κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Το Πεντάγωνο αποφάσισε μία σειρά έκτακτων μέτρων, ακυρώνοντας στρατιωτικές ασκήσεις σε Ιταλία και Νότια Κορέα, ενώ τέθηκε στο τραπέζι και η επιστροφή μεγάλης δύναμης στρατού πίσω στις ΗΠΑ, όπου, πιστεύουν οι αρμόδιοι, πως η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη.

Προβλήματα και στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN International, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, αποφασίστηκε η ματαίωση απόβασης των συνολικά 20.000 στρατιωτών στην Ευρώπη, για να πάρουν μέρος στην μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ την τελευταία 25ετία, με τίτλο Defender Europe 2020.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν επιπλέον οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον κορονοϊό με στρατιώτες για τους λόγους της άσκησης. Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν σκέψεις μήπως με τα υπάρχοντα στρατεύματα στην Ευρώπη πραγματοποιηθεί κάποια άλλου τύπου άσκηση, μικρότερης κλίμακας, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να θεωρείται οριστικό, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται σε έξαρση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΝΑΤΟ ακόμα δεν έχει ανακοινώσει την ματαίωση της άσκησης, αλλά θεωρείται θέμα χρόνου, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ ήδη έχουν αναγγείλει την αναβολή αποστολής στρατευμάτων στην Ευρώπη για την άσκηση.

Θετικός ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα

Ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα εισήχθη στο νοσοκομείο καθώς διαγνώστηκε με τον νέο κορονοϊό, δήλωσε μια πηγή στο Reuters, προσθέτοντας πως η κατάσταση της υγείας του εξελίσσεται θετικά και πως τέθηκε προληπτικά υπό παρακολούθηση.

Η εφημερίδα ABC δημοσίευσε πρώτη την είδηση νωρίτερα σήμερα, αναφέροντας ότι ο Σολάνα νοσηλεύεται από την Τετάρτη σε νοσοκομείο στην Μαδρίτη διαγνωσμένος με κορονοϊό.

Ο 77χρονος Σολάνα διετέλεσε μεταξύ των άλλων γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το 1995 έως το 1999.

Παρευρέθηκε την Δευτέρα σε μια εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια.

Με πληροφορίες από: Defence Blog / CNN