Ο Λαβρόφ ματαίωσε συνάντηση με τον Ακιντζί στην Κύπρο

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη στο πρόγραμμα των επαφών του κ. Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απαίτησε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακίντζί.
«Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως στοιχείο επίσημης αναγνώρισης εκ μέρους της Ρωσίας της (παράνομης) «’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’. Κατά τη γνώμη μας, αυτό θα ήταν επιζήμιο για την δική μας θέση αρχής, σχετικά με τη διευθέτηση του κυπριακού», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα.
Η Μόσχα πρότεινε όπως η συνάντησή Λαβρόφ-Ακιντζί γίνει στην ουδέτερη ζώνη.  Ωστόσο, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την επιθυμία όπως η συνάντηση πραγματοποιηθεί στη λεγόμενη προεδρική κατοικία.
Η διαφωνία οδήγησε στη ματαίωση, καθώς η ρωσική πλευρά δεν θέλει, όπως επισήμανε, να στείλει λανθασμένα μηνύματα. Είναι προφανές πως στη σκιά και των όσων διαδραματίζονται στο πεδίο των ρωσοτουρκικών σχέσεων, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, η Μόσχα στέλνει πολλά μηνύματα προς την Άγκυρα για διάφορα ζητήματα.
Στο μεταξύ, την ίδια μέρα, την 1η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου. Τούτο ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος χθες επισκέφθηκε την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου για επαφές. Το μήνυμα που έστειλε με θρασύτατο τρόπο ήταν καθορισμός χρονοδιαγράμματος και σύντομα δημοψηφίσματα για το Κυπριακό.