Ο Ομπάμα ματαίωσε στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Αιγύπτου καταδικάζοντας τη βία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα καταδίκασε τη βία που ασκείται στην Αίγυπτο και ως πρώτο μέτρο “πίεσης” ανακοίνωσε την ματαίωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων που είχαν προγραμματιστεί μεταξύ ΗΠΑ και Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε σθεναρά σήμερα τη βία στην Αίγυπτο, καταδικάζοντας τη στρατιωτική καταστολή στη χώρα της Μέσης Ανατολής κι ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνησή του ακύρωσε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία επρόκειτο να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν σθεναρά τα βήματα που έκαναν η μεταβατική κυβέρνηση της Αιγύπτου και οι δυνάμεις ασφαλείας» της χώρας, δήλωσε ο Ομπάμα από την εξοχική κατοικία των Αμερικανών προέδρων στο Μάρθας Βάινγιαρντ, στην Μασαχουσέτη.
«Καταδικάζουμε τη βία σε βάρος πολιτών. Υποστηρίζουμε τα οικουμενικά δικαιώματα τα οποία είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεδριάσει …από βδομάδα!

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είναι πιθανό να συνεδριάσουν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα της Αιγύπτου μετά τις επιδρομές που πραγματοποίησαν χθες στο Κάιρο οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σε δύο καταυλισμούς οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, δήλωσε σήμερα η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμα Μπονίνο.

«Προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η μεσολάβηση απέτυχε επειδή ο στρατός δεν δέχθηκε να κάνει κανένα συμβιβασμό», αναφέρει η Μπονίνο σε σχόλιά της στον ιστότοπο Affaritaliani.it. «Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προβλέπεται να διεξαχθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η συνάντηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις απ’ όλα τα υπουργεία εξωτερικών, αλλά πρόσθεσε πως η πραγματοποίησή της είναι «πιθανή». 

Το πλήγμα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι σύμμαχοί τους δέχθηκαν ένα «πολύ ισχυρό πλήγμα» από την κατασταλτική επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον τους, έχει χαθεί ο κεντρικός συντονισμός τους και εξαιτίας της αιματοχυσίας η οργή είναι τώρα «εκτός ελέγχου», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός τους.
Ο Γκεχάντ Ελ-Χαντάντ δήλωσε επίσης πως δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης πυροβολήθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών επιδρομών της αστυνομίας σε δύο καταυλισμούς οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες ανθρώπους.
Η αιματοχυσία δυσκολεύει τώρα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να πείσουν τα μέλη τους να επιμείνουν στην ειρηνική αντίσταση έναντι της κυβέρνησης που διορίσθηκε από το στρατό μετά την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, δήλωσε ο Χαντάντ.
«Μετά τα πλήγματα και τις συλλήψεις και τους φόνους που αντιμετωπίζουμε, τα συναισθήματα είναι πολύ ισχυρά για να μπορεί κανείς να τα καθοδηγήσει», δήλωσε.
Ο Χαντάντ, ο οποίος μίλησε στο Ρόιτερς μέσω Skype και δήλωσε πως οι κινήσεις των μελών του κινήματός του περιορίζονται από τα σημεία ελέγχου που εγκατέστησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, δεν γνωρίζει πού βρίσκονται οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων.
«Δεν μπορούμε ακόμη να επιβεβαιώσουμε πού βρίσκονται όλοι. Δύο από τους κορυφαίους ηγέτες πυροβολήθηκαν, αλλά απ’ ό,τι γνωρίζω δεν είναι νεκροί. Έξι έχασαν τους γιους και τις κόρες τους», δήλωσε. «Είναι ένα κακό πλήγμα, ένα πολύ ισχυρό πλήγμα».
«Το θέμα δεν είναι πια ο Μόρσι», πρόσθεσε. «Θα δεχθούμε ή όχι μια νέα στρατιωτική τυραννία στην Αίγυπτο;»
Ο Χαντάντ δήλωσε πως ο απολογισμός των νεκρών είναι οκτώ ή εννέα φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο που κάνει λόγο για περίπου 500 νεκρούς.