Ο Ολάντ θέλει πόλεμο κατά της Συρίας

Αποφασισμένος να παρακάμψει τη Βουλή φέρεται ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ για το θέμα της ανάληψης ή μη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.

 Παρά τις έντονες αντιδράσεις της γαλλικής αντιπολίτευσης, αλλά και των πολιτών, η Κυβέρνηση του Φρανσουά Ολλάντ, το μόνο που φαίνεται να περιμένει είναι το «πράσινο» φως από τον Μπάρακ Ομπάμα για να προχωρήσει στην στρατιωτική παρέμβαση κατά της Συρίας.

Όπως δήλωσε άλλωστε σήμερα η επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Βουλής, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, «η γαλλική κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για την έγκριση από τη Βουλή της ανάληψης ή μη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας».

Εξάλλου, σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ο Ολάντ είναι αρχηγός του στρατού με εξουσία να διατάσσει στρατιωτική επέμβαση, ενώ η μοναδική υποχρέωση που έχει είναι απλά να ενημερώσει το Κοινοβούλιο εντός τριών ημερών από την έναρξή της.

Μόνο σε περίπτωση που η στρατιωτική επέμβαση θα διαρκούσε περισσότερους από τέσσερις μήνες, θα ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την συνέχισή της.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, εμφανίζουν σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων να είναι αντίθετοι σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ πολλοί συντηρητικοί, κεντρώοι και Πράσινοι πολιτικοί ζήτησαν το Σαββατοκύριακο τη διεξαγωγή ειδικής ψηφοφορίας από τη γαλλική Βουλή.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες, προκειμένου να συζητήσουν για την κρίση, αλλά και για να τους ενημερώσει σχετικά με τα στοιχεία που προέκυψαν από την γαλλική υπηρεσία πληροφοριών για την επίθεση με χημικά.



Η Ελιζαμπέτ Γκιγκού δήλωσε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν με βεβαιότητα πως οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα, από την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολλών παιδιών.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το 58% δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ για να ηγηθεί της επιχείρησης και το 35% εκφράζει φόβους ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα ενδέχεται να προκαλέσει «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής Βουλής, Ελιζαμπέτ Γκιγκού, δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα ενδώσει στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για την έγκριση από τη Βουλή της ανάληψης ή μη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας.
Ο συντηρητικός πρώην Πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν είναι ανάμεσα σε εκείνους που τάσσονται υπέρ της ειδικής ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για την ανάληψη ή μη στρατιωτικής δράσης, στην οποία, όπως έχει δηλώσει, αντιτίθεται.

Ο Ζαν Φρανσουά Κοπέ, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος UMP, δήλωσε το Σάββατο ότι τίποτα δεν πρέπει να γίνει προτού οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δώσουν στη δημοσιότητα τα ευρήματά τους από τον τόπο που σημειώθηκε η επίθεση με χημικά όπλα.