Ο πιο ‘φτωχός’ πρόεδρος στον κόσμο!

Σε μια περίοδο που ο κόσμος βλέπει όλο και περισσότερο την διαφορά που έχει ο τρόπος ζωής των πολιτικών, ένας πολιτικός, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, ζει σε ένα ετοιμόρροπο αγρόκτημα και δίνει το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. 

Ο Χοσέ Μουχικα μένει στην φάρμα της συζύγου του και όχι στο πολυτελές σπίτι που προβλέπει το κράτος για τους ηγέτες
Ο λιτός τρόπος ζωής του και το γεγονός οτι ο Μουχικα δωρίζει περίπου το 90% του μηνιαίου μισθού του, ενα ποσο που αντιστοιχεί σε $12, 000, για φιλανθρωπικούς σκοπούς ειναι και ο λόγος που εχει ονομαστεί  ο φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο. 
Ο μισθος του Μουχίκα μετα τις φιλανθρωπικές δωρεές του – απο τις οποίες επωφελούνται οι φτωχοί και οι μικροί επιχειρηματίες – ειναι σχεδόν ίδιος με το μέσο εισόδημα στην Ουρουγουάη, δηλαδη $775.

Ο Μουχίκα εξελέγη το 2009. Στις δεκαετίες του 60 και του 70 ήταν μέρος των Τουπαμάρος, ανταρτών της Ουρουγουάης, μια ένοπλη ομαδά εμπνευσμένη απο την κουβανική επανάσταση.
Τότε τον πυροβόλησαν έξι φορές και πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή σε σκληρές συνθήκες και σε απομόνωση μεχρι και που απελευθερώθηκε το 1985. Τα χρόνια που περασε στην φυλακή, όπως λεέι ο ίδιος τον βοήθησαν να διαμορφώσει την προοπτική του για την ζωή. 

Πιστεύει οτι οι πραγματικοί φτωχοί είναι εκείνοι που δουλεύουν για να έχουν ένα ακριβό τρόπο ζωής, και πάντα ζητούν όλο και περισσότερα.

Ο ηγέτης της Ουρουγουάης στην σύνοδο κορυφής G20 τον Ιουνίου 2012 είχε δηλώσει οτι – «Θέλουμε το μοντέλο ανάπτυξης και κατανάλωσης των πλούσιων χωρών. Τι θα συμβεί όμως στον πλανήτη, εάν οι Ινδοί έχουν την ίδια αναλογία αυτοκινήτων ανά νοικοκυριό με τους Γερμανούς; Πόσο οξυγόνο θα απομείνει; Μήπως ειναι η υπερ-κατανάλωση, που βλάπτει τον πλανήτη μας.»

Ωστόσο για πρώτη φορά η δημοτικότητα του εχει πέσει κάτω απο 50%. Αν και αυτο δεν τον ανησυχει καθώς σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να επιδιώξει επανεκλογή και στα 77 μάλλον θα αποσυρθεί εντελώς απο την πολιτική.
Βεβαια οταν το κάνει θα μπορεί να πάρει σύνταξη και σε αντίθεση με αλλους προεδρους η μείωση εισοδήματος δεν θα του φανεί και τόσο σκληρή…

BBC