Ο «πόλεμος των jets»! Ρωσία εναντίον ΗΠΑ για τις πωλήσεις μαχητικών

Ο πόλεμος των “αόρατων” μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς σε πλήρη εξέλιξη. Οι ΗΠΑ προωθούν το F-35 της Lockheed Martin, παρά τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης και παραγωγής του. Και από την άλλη πλευρά οι Ρώσοι αντιπαραθέτουν το T-50 προσπαθώντας να αποδομήσουν το αμερικανικό “προϊόν”.

Οι ΗΠΑ και ειδικά η Lockheed Martin ,έχει την προϊστορία και το πλεονέκτημα των “μαζικών εξαγωγών-πωλήσεων” ,ειδικά με το F-16. Το “δίκτυο πελατών” σ΄ όλο το κόσμο ,αποτέλεσε και την βάση για την “συμπαραγωγή” του F-35. Η Ελλάδα κατόρθωσε να μείνει εκτός και αυτού του προγράμματος σε αντίθεση με την Τουρκία.

Η Ρωσία του Πούτιν έχει στόχο να “σπάσει” το μονοπώλιο και να διευρύνει το “παραδοσιακό” και σαφώς μικρότερο πελατολόγιό της.

Σ΄ αυτή τη προσπάθεια η “αποδόμηση” του F-35 από την πλευρά της Ρωσίας, γίνεται με τρόπο …επιθετικό,μέσω των ρωσικών ΜΜΕ. Το Sputnik για παράδειγμα παρουσίασε σε περίποπτη θέση την άποψη του αμυντικού αναλυτή David Axe,ο οποίος υποστήριξε ότι το F-35 είναι “προβληματικό στον πυρήνα του” και ότι “έχει ξεπεραστεί ήδη όχι μόνο από ρωσικά αλλά και από κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη”.

Το ίδιο δημοσίευμα επικαλείται προσομοίωση που έγινε το 2008 από το think tank RAND από την οποί προέκυψαν σημαντικά προβλήματα για το F-35.

Από την άλλη πλευρά οι αμερικανοί υποστηρίζουν ότι τα όποια ζητήματα είχαν προκύψει για το F-35, έχουν ξεπεραστεί. Το κόστος του υπέστη περικοπή ,αλλά παραμένει υψηλό βεβαίως.

Το βέβαιο είναι ότι η αμερικανική παντοκρατορία στην “αγορά μαχητικών αεροσκαφών” θα αμφισβητηθεί περαιτέρω. Μέχρι τώρα είχαν ως βασικούς αντιπάλους τους Γάλλους οι οποίοι σπάνια κατόρθωναν να “σπάνε” το αμερικανικό μονοπώλιο. Η Ελλάδα ήταν μια τέτοια περίπτωση. Οι ΗΠΑ παρόλα αυτά κέρδιζαν σταδιακά αγορές που ήταν εντελώς “ξένες”. Πούλησαν F-16 στην Πολωνία και στο Ιράκ για παράδειγμα.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι μετά από την ανάπτυξη και παραγωγή του ρωσικού “αόρατου” μαχητικού αεροσκάφους ,τίποτα δεν θα είναι ούτε ίδιο,αλλά ουτε κι εύκολο στην έτσι κι αλλιώς “μικρή αγορά” των μαχητικών αεροσκαφών.