Ο Πομπέο κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη Συμφωνία για τη ζώνη από-κλιμάκωσης στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας ζώνης αποκλιμάκωσης στη νότια Συρία.

Είχαμε μια συμφωνία με τους Ρώσους ότι δεν θα κινηθούν προς το νότο. «Υπήρξε μια ζώνη αποκλιμάκωσης που συμφώνησαν οι Ρώσοι, τώρα την έχουν σαφώς παραβιάσει», δήλωσε ο Πομπέο στο Sky News Αραβία.

Ο Πομπέο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία δεν συμφωνούν σε σχέση με τις δραστηριότητες στη νότια Συρία, αλλά επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον παροτρύνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εκεί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, «να τιμήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στις διάφορες πολιτικές διαδικασίες που έχουν αναληφθεί σε σχέση με τη Συρία».

Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου από το 2011 με ομάδες αντιπολίτευσης και τρομοκρατικές οργανώσεις που μάχονται τον Συριακό Στρατό για να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασάντ.

Τον Ιούλιο του 2017, η Ρωσία, η Ιορδανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν για τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης στις νότιες επαρχίες της Συρίας Daraa, Quneitra και Suwayda.

Υπάρχουν επί του παρόντος τέσσερις συμφωνημένες ζώνες απαγόρευσης κλιμάκωσης στη Συρία. Η πρώτη ζώνη βρίσκεται στο Idlib και σε τμήματα γειτονικών επαρχιών Latakia, Hama και Aleppo, η δεύτερη στο βόρειο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Homs, η τρίτη στην ανατολική Ghouta κοντά στη Δαμασκό και η τέταρτη σε ορισμένες περιοχές των νότιων επαρχιών Daraa και Quneitra.

Πηγή: Sputnik