«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο ενάντια στην ΕΕ, αλλά θα χάσει»

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές αγορές της ΕΕ» τονίζει η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνοντας ότι η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Εικότερα, η Πρόεδρος της Επιτροπής υπογραμμίζει:

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει. Η ΕΕ θα επικρατήσει. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει ως στόχο:

• Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

• Ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο

• Βοήθεια τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα

• Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας που συνδέονται με την αστάθεια».

Επίσης, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο αφότου σταμάτησε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και είπε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Μόσχα δεν εμποδίζουν την λειτουργία της μεγαλύτερης ενεργειακής γραμμής εφοδιασμού προς την Ευρώπη.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο και επιλέγει να κλείσει τον αγωγό» δήλωσε ο αξιωματούχος. Η Ρωσία επιρρίπτει ευθύνες στην «συλλογική Δύση» για τα προβλήματα που δημιουργεί στις προμήθειες φυσικού αερίου.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται για να διασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών, οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου θα είναι πλήρεις κατά την κρίσιμη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο γι αυτό», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters