O Πούτιν υπόσχεται δωρεάν σιτηρά σε Αφρικανικές χώρες που «δραστηριοποιείται» η Wagner!

Τροφή στις κατηγορίες πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως «όπλο» ή – στην καλύτερη περίπτωση – ως «μοχλό» για να εξασφαλίσει τα όποια οφέλη, έδωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος υποσχόμενος σε Αφρικανούς ηγέτες ότι θα τους δωρίσει δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών εντός μερικών μηνών.

Μιλώντας σε σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη για τις σχέσεις Ρωσίας-Αφρικής, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένει συγκομιδή ρεκόρ σε σιτηρά φέτος και είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική, τόσο σε εμπορική βάση όσο και στη βάση της ανθρωπιστικής βοήθειας και να τιμήσει τον κρίσιμο ρόλο της Μόσχας, όπως τον χαρακτήρισε, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στην Μπουρκίνα Φάσο, τη Ζιμπάμπουε, το Μαλί, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την Ερυθραία 25-50.000 τόνους δωρεάν σιτηρών στην καθεμία τους επόμενους 3-4 μήνες», δήλωσε ο Πούτιν στη σύνοδο, οι συμμετέχοντες στην οποία αντέδρασαν ξεσπώντας σε χειροκροτήματα.

«Θα προσφέρουμε επίσης τη δωρεάν διανομή αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές».

Εκείνο που δεν είπε ο Πούτιν είναι πως μεγάλο μέρος από αυτή την «συγκομιδή ρεκόρ» σε σιτηρά, προέρχεται από ρωσοκρατούμενες περιοχές της Ουκρανίας και κατευθύνεται σε χώρες στις οποίες είτε έχει προκληθεί τεχνητή επισιτιστική κρίση από την ρωσική στάση – όπως έχει δημόσια καταγγείλει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι – είτε σε χώρες που «ελέγχονται» από την Wagner, η οποία κάθε άλλο παρά έχει αναστείλει τις δραστηριότητές της για λογαριασμό της Μόσχας στην Αφρική.

Απαντώντας στην κριτική της Δύσης αναφορικά με την απόφαση να αποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Μόσχα αποσύρθηκε διότι δεν τηρήθηκε καμία από τις υποσχέσεις που της δόθηκαν για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.

Κάποιοι πολιτικοί της Δύσης έχουν δηλώσει ότι η έξοδος της Ρωσίας από τη συμφωνία είναι ανεύθυνη και θα προκαλέσει δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους σε φτωχές χώρες.

Αλλά ο Πούτιν ισχυρίστηκε στη σύνοδο ότι πάνω από το 70% των ουκρανικών σιτηρών που εξήχθη χάρη στη συμφωνία πήγε σε χώρες με υψηλό εισόδημα ή με εισόδημα άνω του μέσου όρου, συμπεριλαμβανομένων και χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι φτωχές χώρες όπως το Σουδάν «την πάτησαν» και δέχθηκαν λιγότερο από το 3% των φορτίων.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Δύσης απέτρεψαν τη Ρωσία από το να διανείμει δωρεάν λιπάσματα σε φτωχές χώρες.

«Προκύπτει μια παράδοξη εικόνα. Από τη μια, οι δυτικές χώρες παρεμποδίζουν τις προμήθειες των δικών μας σιτηρών και λιπασμάτων (μέσω κυρώσεων), ενώ, από την άλλη, μας κατηγορούν υποκριτικά για τη σημερινή κατάσταση κρίσης στην παγκόσμια αγορά τροφίμων», δήλωσε ο Πούτιν.