Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε συγγνώμη από τον Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, για το «τραγικό περιστατικό» στον ρωσικό εναέριο χώρο που αφορά το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines το οποίο συνετρίβη στις 25 Δεκεμβρίου στο δυτικό Καζακστάν.
Ειδικότερα, το Κρεμλίνο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι με πρωτοβουλία του Βλάντιμιρ Πούτιν, πραγματοποιήθηκε τηεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, σχετικά με την αεροπορική τραγωδία.
Το Κρεμλίνο διευκρινίζει ότι ο Πούτιν ζήτησε συγγνώμη που το τραγικό δυστύχημα έγινε σε ρωσικό εναέριο χώρο και εξέφρασε για άλλη μια φορά τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ακόμα ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες επιζώντες.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο Προέδρων σημειώθηκε ότι «το επιβατικό αεροσκάφος του Αζερμπαϊτζάν, επιχείρησε επανειλημμένα να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι, ωστόσο, την ίδια χρονική στιγμή, η περιοχή αυτή, καθώς επίσης το Μόζοκ και το Βλαδικαβκάζ δέχονταν επίθεση από ουκρανικά drones και τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας τέθηκαν σε λειτουργία για να απωθήσουν τις επιθέσεις».
Τέλος, το Κρεμλίνο τονίζει ότι επί του παρόντος οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν συνεργάζονται στενά στον τόπο της καταστροφής στην περιοχή Ακτάου για να ερευνήσουν περαιτέρω τα συντρίμμια του αεροσκάφους, στο πλαίσιο ειδικής έρευνας που διεξάγεται.
Τι είπε ο Αζέρος πρόεδρος στον Πούτιν
Το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines επλήγη στην Ρωσία από «φυσική εξωτερική επέμβαση», δήλωσε στον ρώσο πρόεδρο ο αζέρος ομόλογός του Ιλχάν Αλίεφ παραπέμποντας στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο το Embraer 190 δέχθηκε τα πυρά της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας.
«Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι πολλαπλές τρύπες στην άτρακτο του αεροσκάφους, τα τραύματα των επιβατών και του πληρώματος (…) καθώς και οι μαρτυρίες των αεροσυνοδών και των επιβατών που επέζησαν επιβεβαιώνουν τις αποδείξεις για φυσική και τεχνική εξωτερική επέμβαση», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η αζερική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία Αλίεφ-Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στο πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν.
«Η βασική προτεραιότητα τώρα είναι μία ενδελεχής έρευνα που θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα γι’ αυτό που συνέβη. Η Ρωσία οφείλει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις και να σταματήσει να σκορπά παραπληροφόρηση», έγραψε στο Χ ο Ουκρανός πρόεδρος μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ιλχάν Αλίεφ.
Τι υποστηρίζει η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας
Πηγές από το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη κατά λάθος από την ρωσική αντιαεροπορική άμυνα και του αρνήθηκε η έκτακτη προσγείωση σε ρωσικά αεροδρόμια.
Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rosaviatsia ανακοίνωσε αρχικά ότι το περιστατικό οφείλεται στην σύγκρουση του αεροσκάφους με «σμήνος πουλιών».
Σύμφωνα με την Rosaviatsia, στον πιλότο του αεροσκάφους «προτάθηκαν εναλλακτικά αεροδρόμια προσγείωσης», «αλλά εκείνος επέλεξε το Ακτάου στο Καζακστάν», δηλαδή να διασχίσει κατά πλάτος ολόκληρη την Κασπία Θάλασσα (!).
Η Rosaviatsia ανακοίνωσε ότι το αροσκάφος «αποφάσισε να παρεκκλίνει του αρχικού του προορισμού», του Γκρόζνι, λόγω πυκνής ομίχλης και λόγω συναγερμού για ουκρανική επίθεση με drones στην περιοχή της Τσετσενίας.
«Εκείνη την ώρα, ουκρανικά στρατιωτικά drones πραγματοποιούσαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών των πόλεων Γκρόζνι και Βλαντικαυκάζ», δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της Rosaviatsia Ντμίτρι Γιαντρόφ.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters
