Ο ρόλος της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους – ΒΙΝΤΕΟ

Η πτώση της Κομπανί θα εχει τεράστιες στρατηγικές και πολιτικές επιπτώσεις για την Τουρκία, κατ’αρχάς σημαινει οτι το Ισλαμικό Κράτος θα ειναι πλέον μόνιμος γείτονας της Τουρκίας με τις βασικές διασταυρώσεις των Mürşıtpınar και Akçakale να βρίσκονται πλέον υπο την διοίκηση των τζιχαντιστών. Η κατάσταση στην Κομπάνι εχει προς το παρόν δημιουργήσει ένα σοβαρό πρόβλημα για την παγκόσμια φήμη της Άγκυρας, όχι μόνο λόγω των Κούρδων στην Κομπάνι αλλα και λόγω των Κούρδων στην Τουρκία, οι οποίοι αντιδρούν στη στάση της Άγκυρας με διαδηλώσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες οτι “Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει μονομερή χερσαία επιχείρηση για τη σωτηρία της συριακής κουρδικής πόλης Κομπάνι»

Απ’ την μια η Τουρκία λέει οτι δεν πρόκειται να αφήσει το Ισλαμικό Κράτος να καταλάβει την πόλη Κομπάνι, απ’την άλλη όμως δεν φαίνεται να ειναι και διατεθημένη να κάνει κάτι γι’αυτο. Μάλιστα το Πεντάγωνο στέλνει μια ειδική στρατιωτική ομάδα για συνομιλίες στην Τουρκία την επόμενη βδομάδα ακριβώς για την στάση της Άγκυρας όσο αφορά αυτο το θέμα.

Το αίμα των Κούρδων που θα εχει στα χέρια της η Τουρκία, ειναι ενα τεράστιο ρίσκο για τον Ερντογάν, αλλα ένα ρίσκο που ειναι διατεθημένος να πάρει.

Το ερώτημα όμως ειναι γιατι η Άγκυρα να κρατάει αυτη τη στάση;
Σίγουρα η απάντηση ειναι απλή. Ειναι η ίδια απάντηση που ισχύει για όλα τα κράτη: Ο Ερντογάν περιμένει να δει ποιο ειναι το αποτέλεσμα που περιμένει η Δύση στην Συρία και στο Ιράκ πρωτου πάρει μια οποιαδήποτε αποφαση που να την τοποθετεί απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος που ενδεχομένως να ειναι και ο νέος της γείτονας. Επιπλέον η περίπτωση της Συρίας και του Άσαντ ειναι πολύ πιο σημαντική γι αυτην απ’οτι ειναι για τις ΗΠΑ. Δεν ειναι μόνο το Ισλαμικό Κράτος στις προτεραιότητες της Τουρκίας. Η ανατροπή του Άσαντ και οι Κούρδοι του PKK εχουν την ίδια βαρύτητα για τους Τούρκους.
Η Τουρκία, τωρα εχει στα χέρια της ενα χαρτί που δεν περίμενε, τους Κούρδους του PKK. Η Τουρκία περιμενει τους Κούρδους να της χτυπήσουν την πόρτα για βοήθεια, πράγμα που θα σημαίνει οτι η θέση της Τουρκίας προς το PKK θα αλλάξει δραματικά.

Ενα όμως ειναι σίγουρο, όπως σημειώνεται και στο ρεπορτάζ του Bloomberg, η στρατιωτική βοήθεια απο την Τουρκία θα αργήσει να έρθει…

Επιμέλεια: OnAlert.gr