Ο Συριακός Στρατός μπήκε στην Μανμπίτζ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Άσαντ και του Στρατού του, οι οποίοι με αστραπιαία ταχύτητα μπήκαν σήμερα στην Μανμπίτζ και ήδη η σημάια του καθεστώτος κυματίζει στην περιοχή.

Ραγδαίες εξελίξεις στην Συρία έχει σηματοδοτήσει η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την χώρα. Οι Κούρδοι, τους οποίους «άδειασε» η Αμερικανική Κυβέρνηση, προκειμένου να γλιτώσουν από την πολυαναμενόμενη τουρκική εισβολή προτίμησαν τελικά να παραδώσουν τον έλεγχο της Μανμπίζ στο καθεστώς Άσαντ.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί οι Κούρδοι έκαναν έκκληση στο καθεστώς Άσαντ να έρθει και να αναλάβει τον έλεγχο της Μανπίτζ και των άλλων περιοχών που ελέγχουν οι Κουρδικές δυνάμεις στην Συρία.

«Καλούμε τη συριακή κυβέρνηση στην οποία ανήκουμε … να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της για να αναλάβει τις αμυντικές θέσεις και να προστατεύσει την Μανμπίτζ ενάντια στις τουρκικές απειλές», ανέφερε η δήλωση του YPG.

Η Δαμασκός διαμέσου του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της απάντησε αμέσως, ανακοινώνοντας ότι στρατεύματα της εισέρχονται της πόλης της Μανμπίτζ και έχουν ήδη υψώσει την σημαία του καθεστώτος στην πόλη.

“Έχοντας υπ’ όψιν το καθήκον του Στρατού και την έκκληση του λαού της Μανμπίτζ, το Συριακό Γενικό Επιτελείο ανακοινώνει ότι ο Στρατός έχει εισέλθει ήδη στην Μανμπιτζ και έχει εγείρει την σημαία της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας στην πόλη».

Οι Κουρδικές δυνάμεις δήλωσαν ότι θα εντείνουν τις δράσεις τους κατά του ISIS στις περιοχές ανατολικά του Ευφράτη.

Όλα αυτά μια μέρα πριν μεταβούν στην Μόσχα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν και ο Σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας (και στενότερος συνεργάτης του), Ιμπραχίμ Καλίν, προκειμένου να πείσουν τους Ρώσους να δώσουν το πράσινο φως για την στρατιωτική επιχείρηση.

Θα έχει ενδιαφέρον πάντως να δούμε τι και αν θα συζητήσουν τελικά αύριο οι Τούρκοι με τους Ρώσους μετά τις ραγδαίες σημερινές εξελίξεις.

Οι Ρώσοι έτσι κι αλλιώς έχουν διαμηνύσει ότι η συριακή επικράτεια πρέπει να επιστρέψει κάτω από τον έλεγχο του Άσαντ και της Συριακής Κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από RT.com , φωτόγραφία αρχείου Reuters