Ο θάνατος Γάλλων εθελοντών ανθρωπιστικής οργάνωσης από ρωσικά drones επιδεινώνει τις σχέσεις Μόσχας – Παρισιού

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία «θα κληθεί» εντός της ημέρας στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να του τονιστεί εκ νέου η καταδίκη από πλευράς Παρισιού των πληγμάτων ρωσικών drones στην Μπαρισλάβ, στην Ουκρανία, στα οποία σκοτώθηκαν δυο Γάλλοι υπήκοοι, εργαζόμενοι σε ελβετική ανθρωπιστική οργάνωση, την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, 1/2/2024, δυο Γάλλοι εθελοντές σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης στην κοινότητα Μπαρισλάβ, κοντά στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

«Ξένοι εθελοντές σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εξαιτίας εχθρικού πλήγματος στη Μπαρισλάβ», ανέφερε μέσω Telegram ο περιφερειάρχης της Χερσώνας, ο Ολεξάντρ Προκούντιν.

Ο θάνατος των δύο Γάλλων κατά την επίθεση των ρωσικών drones είχε προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Εμανουέλ Μακρόν, όσο και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του στο Χ χαρακτήρισε «δειλή και απαράδεκτη ενέργεια» τον θάνατο των δύο Γάλλων εργαζόμενων σε ανθρωπιστική οργάνωση στην Χερσώνα από τα δωσικά drones και εξέφρασε τη στήριξή του προς όλους τους εθελοντές που έχουν ταχθεί στη βοήθεια άλλων χωρών.

«Οι θαρραλέοι Γάλλοι, μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης, βοηθούσαν τους ανθρώπους και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την ανθρωπιά τους», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι η «ρωσική τρομοκρατία» δεν γνωρίζει σύνορα ή την «εθνικότητα των θυμάτων».

Το Παρίσι «θα καταγγείλει επίσης την αναζωπύρωση της παραπληροφόρησης η οποία βάζει στο στόχαστρο τη Γαλλία», πρόσθεσε η ίδια πηγή, μερικές ημέρες μετά την καταδίκη από πλευράς γαλλικού υπουργείου Άμυνας του κατ’ αυτό «συντονισμένου ελιγμού της Ρωσίας» για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που εμπλέκουν τη Γαλλία.

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ