«Ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος για χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία»

Ο στρατός της Τουρκίας χρειάζεται μόνο λίγες ημέρες για να είναι έτοιμος για χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ η επίσημη απόφαση αναμένεται να παρθεί στο κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι οβίδες που εκτοξεύονται καθημερινά από την Τουρκία πλήττουν θέσεις Κούρδων, ενώ πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές.

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται μόλις λίγες μέρες για να γίνουν σχεδόν πλήρως έτοιμες», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι Σύροι αντάρτες μαχητές ήταν έτοιμοι για μια τέτοια επιχείρηση μόλις λίγες ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η επιχείρηση», είπε η πηγή. «Εξαρτάται μόνο από τον πρόεδρο που θα δώσει την εντολή».

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει στο παρελθόν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά του YPG, θεωρώντας το ως πτέρυγα του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν τρομοκρατική ομάδα.

Το PKK αρνήθηκε επίσης ότι πραγματοποίησε την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Όλα είναι έτοιμα για την επιχείρηση

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια χερσαία επιχείρηση όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή για να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της.

«Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί. Είναι πλέον μια πολιτική απόφαση», δήλωσε στο Reuters ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι μια χερσαία επιχείρηση, με στόχο τις περιοχές Manbij, Kobani και Tel Rifat, ήταν αναπόφευκτη για τη σύνδεση των περιοχών που τέθηκαν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και των Σύριων συμμάχων της με εισβολές από το 2016.

Η Άγκυρα είχε έρθει σε επαφή με τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον σχετικά με τις στρατιωτικές της δραστηριότητες, πρόσθεσε η πηγή στο Reuters.

Ο Toύρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, φέρεται να είπε στους στρατιωτικούς διοικητές στην περιοχή των συνόρων του Ιράκ την Κυριακή ότι η Τουρκία θα «ολοκληρώσει τα καθήκοντα» της αποστολής.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters