Το αεροπλάνο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προσγειώθηκε σήμερα, Παρασκευή 15 Αυγούστου 2025, στην αμερικανική στρατιωτική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στην Αλάσκα για τη σύνοδο κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ με επίκεντρο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Αυτή η σύνοδος κορυφής αποτελεί την πρώτη προσωπική συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν από το 2019.
Τον Ρώσο πρόεδρο υποδέχτηκε ο Αμερικανός ομόλογός του. Οι δύο ηγέτες είχαν θερμή χειραψία στο κόκκινο χαλί που είχε στρωθεί και ακολούθησε ολιγόλεπτη συνομιλία πριν μπουν στο ίδιο αυτοκίνητο για να μετακινηθούν προς τον χώρο που θα γίνουν οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο δεν θα υπάρξει τετ α τετ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά θα υπάρξουν τουλάχιστον δυο αξιωματούχοι από κάθε πλευρά.
Αλλά ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό: το κόκκινο χαλί έχει τέσσερα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor παραταγμένα δίπλα του.
Λίγο μετά τις 11.30 π.μ τοπική ώρα (22.30 ώρα Ελλάδας) Τραμπ και Πούτιν ξεκίνησαν τη συνάντησή τους στην Αλάσκα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, και ο απεσταλμένος του Στιβ Γουίτκοφ κάθονται δίπλα στον Τραμπ, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και ο βοηθός του, Γιούρι Ουσακόφ, βρίσκονται δίπλα στον Πούτιν.
Φωτογραφίες Reuters
