Ομπάμα: Απαράδεκτη η κατάσταση στη Συρία

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα πως η κατάσταση στην Συρία είναι απαράδεκτη και πως η διεθνής κοινότητα δεν είναι τόσο ενωμένη όσο θα έπρεπε για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για παραπάνω από πέντε χρόνια στην χώρα.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Συρία…είναι απαράδεκτο», τόνισε ο Ομπάμα κατά την σύνοδο με θέμα τους πρόσφυγες που πραγματοποιείται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Δεν είμαστε τόσο ενωμένοι τόσο θα έπρεπε να είμαστε για να ασκήσουμε πιέσεις ώστε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», πρόσθεσε.

Η εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία για την Συρία φαίνεται να έχει καταρρεύσει.

«Φτάνει πια», λέει ο Ολάντ

«Φτάνει πια»: μ’ αυτή τη φράση, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απεύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία.

«Δεν έχω να πω παρά μόνο αυτό: φτάνει πια!» υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης, υποδεικνύοντας το συριακό καθεστώς ως «υπεύθυνο» για την κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε επιτευχθεί κατόπιν συμφωνίας των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Ο Ολάντ κάλεσε τους ξένους υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης να επιβάλλουν την ειρήνη στη χώρα, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Συρία κινδυνεύει με διάλυση. «Δηλώνω στους ξένους υποστηρικτές της συριακής κυβέρνησης ότι πρέπει να υποχρεώσουν το καθεστώς να εφαρμόσει την ειρήνη, διαφορετικά θα φέρουν την ευθύνη για τη διάλυση της χώρας και το χάος«, είπε.

Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι κυριότεροι υποστηρικτές του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της κυβέρνησής του.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.