Ομπάμα: Η επιδημία Έμπολα βγαίνει εκτός ελέγχου! Στέλνει 3000 στρατιώτες στην Λιβερία

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική βγαίνει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε απόψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Οι σκηνές που περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας οι οποίοι επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές στις χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι «φρικιαστικές» και «αηδιαστικές«, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Στη Δυτική Αφρική ο Έμπολα σήμερα είναι επιδημία, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν. Βγαίνει εκτός ελέγχου, επιδεινώνεται» τόνισε.

Η καταπολέμηση της επιδημίας θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, όμως η ιατρική κοινότητα ξέρει πώς να το φέρει εις πέρας, πρόσθεσε. «Εάν κάνουμε τα σωστά βήματα μπορούμε να σώσουμε ζωές, όμως πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Δεν επιτρέπεται να χρονοτριβούμε με αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο Ομπάμα.

Ο πρόεδρος επαίνεσε το CDC λέγοντας ότι αυτή η ομοσπονδιακή υπηρεσία έχει αναλάβει το μεγαλύτερο διεθνές έργο στην ιστορία της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την έδρα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), για να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.400 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.

Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται και η αποστολή περίπου 3.000 στρατιωτικών που θα συμμετάσχουν στην οικοδόμηση νέων κέντρων νοσηλείας, στην παροχή επιμελητειακής βοήθειας και την εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού.

Το κύριο μέρος των αμερικανικών προσπαθειών θα επικεντρωθεί στη Λιβερία, μία από τις τρεις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό μαζί με τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα. Ένα κέντρο διοίκησης το οποίο θα εξασφαλίζει το συντονισμό των επιχειρήσεων θα εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα Μονρόβια, διευκρίνισε ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Οι στρατιωτικοί θα συμμετάσχουν κυρίως στην κατασκευή νέων κέντρων περίθαλψης στις περισσότερο πληγείσες ζώνες και η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει να τα διαχειρίζεται. Οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο κέντρο που θα επιτρέπει την εκπαίδευση 500 εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα την εβδομάδα για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Ένα δισ. δολάρια χρειάζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Για να καταπολεμηθεί η επιδημία στην πηγή, οφείλουμε να αρθρώσουμε μια αληθινή διεθνή απάντηση», δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, εκτιμώντας πως το σχέδιο θα συμβάλει «στην οπισθοχώρηση» της επιδημίας, η οποία είναι η σοβαρότερη στην ιστορία αυτού του αιμορραγικού πυρετού που εντοπίσθηκε το 1976.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) θα διανείμει, σε σύμπραξη με την UNICEF, κιτ προστασίας που προορίζονται για τις 400.000 πιο ευάλωτες οικογένειες της Λιβερίας.

Στο στάδιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αφιερώσει 100 εκατ. δολάρια στον αγώνα κατά του ιού. Η USAID ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποδεσμεύσει 75 εκατ. δολάρια κυρίως για να αυξήσει τον αριθμό των κέντρων περίθαλψης.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε εξάλλου από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει 88 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον. Η ψηφοφορία, η θετική έκβαση της οποίας θεωρείται δεδομένη, πρόκειται να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. Από το ποσό αυτό, 30 εκατ. θα διατεθούν για την αποστολή υλικού και εμπειρογνωμόνων επιτόπου και 58 εκατ. για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων.

Περισσότεροι από 100 εμπειρογνώμονες των CDC βρίσκονται επιτόπου στη Δυτική Αφρική και αριθμός άλλων έχει κινητοποιηθεί εναντίον της επιδημίας στην Ατλάντα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη έκτακτη σύνοδο για την επιδημία. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, η οποία προεδρεύει το Σεπτέμβριο του Συμβουλίου, διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον επιθυμεί η σύνοδος αυτή να καταλήξει σε «συγκεκριμένες δεσμεύσεις». «Μπορούμε να περιορίσουμε την επιδημία και πρέπει να αποφύγουμε να υποκύψουμε στον πανικό (…) αλλά η συλλογική απάντησή μας δεν υπήρξε επαρκής», δήλωσε η Πάουερ υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ ασυνήθιστο να καταπιάνεται το Συμβούλιο με ένα θέμα δημόσιας υγείας.

Ένα δισ. δολάρια χρειάζονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Για την αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική θα χρειαστεί σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωσή της ασθένειας «σε δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 2.461 ανθρώπων σε σύνολο 4.985 κρουσμάτων, ενώ ο απολογισμός έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μπρους Έιλγουορντ.

«Ειλικρινά, κυρίες και κύριοι, η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή», υπογράμμισε ο Έιλγουορντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη. «Δεν γνωρίζουμε πού θα φτάσουν οι αριθμοί», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η προηγούμενη πρόβλεψη του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία τα κρούσματα θα έφταναν τις 20.000, πλέον μοιάζει συντηρητική, όμως πρόσθεσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να περιοριστεί στις δεκάδες χιλιάδες «με μια πιο άμεση αντίδραση».

Εξάλλου γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν από την πλευρά του σκοπεύει να ξεκινήσει τη δημιουργία «ενός παγκόσμιου συνασπισμού αντίδρασης» στον Έμπολα την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, όπως δήλωσε ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, ο συντονιστής του ΟΗΕ για την επιδημία του ιού.

«Το ποσό που είχαμε ζητήσει πριν από έναν μήνα ήταν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια και τώρα είναι 1 δισεκατομμύριο, οπότε το ποσό που ζητάμε έχει δεκαπλασιαστεί σε διάστημα ενός μήνα», σχολίασε ο Νάμπαρο. «Εξαιτίας του τρόπου που εξαπλώνεται η επιδημία, το επίπεδο της απάντησης που απαιτείται είναι άνευ προηγουμένου, είναι τεράστιο», υπογράμμισε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 22,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί από την επιδημία έχουν ανάγκη βοήθεια, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σύμφωνα με αυτή, το ΟΗΕ εκτιμά ότι 20.000 άνθρωποι θα μολυνθούν από τον ιό Έμπολα ως το τέλος του χρόνου: το 16% των κρουσμάτων θα καταγραφεί στη Γουινέα, το 40% στη Λιβερία και το 34% στη Σιέρα Λεόνε.

Όμως ο ΟΗΕ ελπίζει οι μολύνσεις να μειωθούν πριν το τέλος του έτους και να σταματήσουν ως τα μέσα του 2015.

«Πρέπει να εμποδίσουμε την πλήρη κατάρρευση των συστημάτων υγείας» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, προειδοποίησε η Βάλερι Έιμος, η αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις αρωγής.


Ένα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση του Έμπολα από amnawebtv

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βρετανία στέλνει στρατό για να συνδράμει στη μάχη εναντίον του Έμπολα

ΟΗΕ – Έμπολα: «Ένας πόλεμος που θα μπορούσε να διαρκέσει 6 μήνες»

Λιβερία: Παρέμβαση του στρατού λόγω Έμπολα