Ομπάμα-Πούτιν: Η Συρία στο τραπέζι της πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησής του

Μαζί με τις στρατιωτικές τους δυνάμεις που ασχολούνται με τον πόλεμο στη Συρία, οι πρόεδροι ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν ως κύριο θέμα στη συνάντησή τους κατα τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την κατάσταση στη περιοχή.

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική της εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας και αψηφά τις διεθνείς συμφωνίες στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η είδηση ανακοινώθηκε απο το Κρεμλιν και επιβεβαιώθηκε απο το Λευκό Οίκο, ο οποίος δήλωσε οτι τη συνάντηση ζήτησε ο κ. Πούτιν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

“ Λαμβάνοντας υπόψη τις καταστάσεις στην Ουκρανία και τη Συρία, παρόλο τις μεγάλες μας διαφορές με την Μόσχα, ο Πρόεδρος πιστεύει οτι θα ήταν ανεύθυνο να μην υπάρξει έλεγχος για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο μέσω μιας καλής συνεργασίας με τους Ρώσους. Πρακτικά, οι Ευρωπαικοί συνεταιροι μας έχουν τονίσει τη σημασία ενός ενοποιημένου μηνύματος για την αναγκαιότητα της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας Μινσκ. Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα επωφεληθεί απο αυτή τη συναντηση για να συνομιλήσουν σχετικά με την Ουκρανία, και θα επικεντρωθεί στο πώς η Μόσχα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις Μινσκ. Αυτό θα είναι το κύριο μήνυμα αυτής της διμερούς δέσμευσης.”

Νωρίτερα, κορυφαίος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία σχετικά με την αποτυχία να σεβαστεί τη συμφωνία του Μινσκ, η οποία έχει σχεδιαστεί για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης πριν απο μια πολιτική διευθέτηση του θέματος. Αλλά Ευρωπαίοι και Ουκρανοί αξιωματικοί δηλώνουν ότι η ανακωχή δεν τηρείται και ότι η Ρωσία διατηρεί βαριά όπλα στην Ουκρανία και αρνείται την πρόσβαση σε ανεξάρτητους παρατηρητές.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία έστειλε αεροσκάφη και στρατιωτικούς στη Συρία για να πολεμήσουν με το εμπόλεμο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατακρίνουν τις ενέργειες της Ρωσίας, ενώ κάποιοι αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία έχει περιορίσει την στρατιωτική της εμπλοκή στην κρίση, θα έχει λιγότερη επιρροή για να αναγκάσει την αποπομπή του Άσαντ.

Αλλά η ανάλυση αυτή ίσως υπερεκτιμά την δύναμη της Ρωσίας παγκοσμίως σε μια εποχή χαμηλού κόστους λαδιού. Δεν φαίνεται ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το αδιέξοδο της Ουκρανίας, και με αυτόν τον τρόπο, η κλιμάκωση στη Συρία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια έσχατη προσπάθεια να κερδίσει κύρος.

ΠΗΓΗ:defenseone.com