Ομπάμα – Πούτιν συζητούν για τη Συρία με την επέμβαση να ετοιμάζεται

Ο πόλεμος στη Συρία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις του αμερικανού Προέδρου στην συνάντηση των G 8 στην Βόρεια Ιρλανδία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί πλέον επιβεβαιωμένες τις πληροφορίεςγια χρήση χημικών από τα στρατεύματα του Άσαντ. Και αυτό είχε χαρακτηριστεί κόκκινη γραμμή που δεν έπρεπε να ξεπεραστεί.

Η συναντηση που ενδιαφέρει περισσότερο βέβαια θα είναι αυτή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως αναφέρουν αμερικανικά δημοσιεύματα οι δυο τους θα προσπαθήσουν έστω και τώρα να βρουν ένα τρόπο “πολιτικής διευθέτησης” του προβλήματος αν και αυτό πλέον μοιάζει εξαιρετικά απίθανο.

Η Μόσχα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να “πέσει” ο Άσαντ και να επικρατήσουν κατά κράτος τα ακραία στοιχεία των αντικαθεστωτικών.

Την ίδια ώρα όμως στην περιοχή και οι δύο Πρόεδροι έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων που δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί μια στρατιωτική επέμβαση. Η πρώτη φάση της οποίας έχει ξεκινήσει με την απόφαση της Ουάσινγκτον να εξοπλίσει τους “αντικαθεστωτικούς”.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διατηρήσουν στην Ιορδανία 5000 στρατιώτες ,αεροσκάφη F 16 και πυραύλους Patriot. Οι Ρώσοι έχουν μονιμοποιήσει την ναυτική τους παρουσία στην περιοχή και την ίδια στιγμή “παίζουν” και με το χαρτί της παράδοσης των S 300 στον Άσαντ.