Ομπάμα: 50-50 οι πιθανότητες για συμφωνία με το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνεχίζει να εκτιμά ότι οι πιθανότητες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τεχεράνη σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της πρόγραμμα παραμένουν πάντα 50-50, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του.

«Στον νου του Μπαράκ Ομπάμα, οι πιθανότητες δεν έχουν αλλάξει» δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, που αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λωζάννη, στην Ελβετία, με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας έως τα τέλη του μήνα.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι πιθανότητες ανέρχονται στο 50%» προσέθεσε ο Έρνεστ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις ενός Ιρανού αξιωματούχου που υποστήριξε ότι οι δύο χώρες έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για «το 90% των τεχνικών θεμάτων».

Προκειμένου οι συζητήσεις να καταλήξουν σε επιτυχές αποτέλεσμα «χρειάζεται οι Ιρανοί κυβερνώντες – περιλαμβανομένων εκείνων που δεν κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – να υπογράψουν αυτήν τη συμφωνία», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Και το γεγονός είναι (…) ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποια θα είναι ακριβώς η κατάληξή τους», επέμεινε.
«Το Ιράν θα πρέπει να αναλάβει πολύ συγκεκριμένες και πολύ δύσκολες δεσμεύσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, επιπλέον, όμως, να αποδεχθεί ένα σύνολο εξαιρετικά διεξοδικών επιθεωρήσεων» προσέθεσε ο Έρνεστ.