OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Συρία – Ρωσία έχουν «ματωμένα τα χέρια τους»

17/12/2016 - 01:39
Share on FacebookShare on Twitter

 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι «όλος ο κόσμος παρακολουθεί ενωμένος στη φρίκη τη βάρβαρη επίθεση» που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι με την υποστήριξη της Ρωσίας και έκρινε ότι τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα έχουν «ματωμένα τα χέρια».

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι υπήρξε εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και καταγγελίες περί σφαγών αμάχων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί πριν αναχωρήσει για τη Χαβάη όπου θα περάσει τις γιορτές, ο Ομπάμα απαίτησε ακόμη να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Χαλέπι και ευρύτερα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως η Ουάσινγκτον θα ασκήσει πιέσεις ώστε ο ΟΗΕ να συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Ο Ομπάμα επισήμανε πως ο Άσαντ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία ή τη νομιμοποίηση του καθεστώτος του σφαγιάζοντας αμάχους. Ο κόσμος, συνέχισε, δεν πρέπει να αποστρέψει το βλέμμα από τα φρικτά γεγονότα στη Συρία.
Επιπλέον, ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε να αναπτυχθούν «αμερόληπτοι παρατηρητές» στο Χαλέπι.
Ο Ομπάμα υπερασπίστηκε την πολιτική του έναντι του πολέμου στη Συρία λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε επέμβαση «φθηνά».

«Εάν δεν δεσμευόμασταν και δεν πηγαίναμε να καταλάβουμε τη Συρία, θα είχαμε προβλήματα», υποστήριξε στη συνέντευξη, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε «μεγάλους αριθμούς αμερικανών στρατιωτών επί του πεδίου, χωρίς πρόσκληση ή διεθνή νομική εντολή».
Περνώντας στη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον διάδοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, εδώ και λίγες ημέρες, διαβεβαίωσε πάντως ότι η συνεργασία τους συνεχίζεται. Διέψευσε ότι υπάρχει σύγκρουση της κυβέρνησής του με την ομάδα του Τραμπ που χειρίζεται τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Ο Ομπάμα είπε πως ελπίζει ότι ο Τραμπ θα φροντίσει να μην υπάρχει καμιά ξένη ανάμιξη στις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ακόμη, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως έχει πει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να «κόψει» τις κυβερνοεπιθέσεις και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν συνέπειες. Μετά από αυτό, συνέχισε, δεν είδε άλλες επιθέσεις.
Επιπλέον ο Μπαράκ Ομπάμα είπε πως το υλικό που είχε υποκλαπεί αποτέλεσε «μονομανία» διαφόρων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας. Δεν υπήρξε κάποια πολύ προχωρημένη κυβερνοεπίθεση, αλλά υπεκλάπη υλικό από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που αντάλλασσαν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος που προκάλεσε αμηχανία, σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως είπε στον Πούτιν να σταματήσει τις κυβερνοεπιθέσεις όπως το είχε πει και στον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν στοιχεία κατά τα οποία η Κίνα έχει μειώσει, αλλά δεν έχει διακόψει εντελώς τις δραστηριότητες αυτού του είδους.
Ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί στη συνέντευξη του πως οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν μετά τις κυβερνοεπιθέσεις και διεμήνυσε πως σκοπεύει να «στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στους Ρώσους και σε άλλους. Μέρος αυτής της αντίδρασης θα γίνει αντιληπτό, αλλά ένα μέρος της δεν θα μαθευτεί από κανέναν, συνέχισε. Εξήγησε πως οι Ρώσοι είχαν επιτυχία στις επιθέσεις που τους απέδωσε επειδή ουδείς γνώριζε τι έκαναν.
Γενικότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρατήρησε ότι η σχέση ανάμεσα στη χώρα του και τη Ρωσία επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε πως η αντιμετώπιση της Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν δίκαιη στην προεκλογική περίοδο και στις εκλογές. Η κάλυψη της Κλίντον από τον Τύπο, είπε, τον προβλημάτισε.

Περνώντας ξανά στον Τραμπ, ο Ομπάμα είπε πως έχει κάνει εγκάρδιες συζητήσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο και του έκανε συγκεκριμένες προτάσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε πως θεωρεί ότι ο Τραμπ τον άκουσε και διαβεβαίωσε ότι θα είναι διαθέσιμος για να του κάνει υποδείξεις για θέματα που θα αντιμετωπίσει.

Παράλληλα ο Ομπάμα σημείωσε ειρωνικά ότι αυτοί που τον επέκριναν διότι επιδίωξε καλύτερη σχέση με τη Ρωσία χαιρέτισαν τη δήλωση του Τραμπ πως η Ουάσινγκτον πρέπει να πάψει να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, πριν προσθέσει ότι ο Ρόναλντ Ρίγκαν θα στριφογύριζε μέσα στον τάφο του αν μάθαινε πως το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικάνων εγκρίνει την πολιτική του Πούτιν. Ο Πούτιν, συμπλήρωσε ο Ομπάμα, μπορεί να εξασθενήσει την Αμερική «αν ξεχάσουμε τις αξίες μας».

Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα πιέσει τον Τραμπ να δεχθεί τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής για να ερευνήσει τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Tags: ΟΜΠΑΜΑΡΩΣΙΑΣΥΡΙΑΧΑΛΕΠΙ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Αυξήθηκαν τον Απρίλιο τα ρωσικά πλήγματα με drones

01/05/2026 - 11:51
Τουάπσε
ΚΟΣΜΟΣ

Τουάπσε: Τέταρτη ουκρανική εφόρμηση στο ρωσικό διυλιστήριο μέσα σε λίγες εβδομάδες

01/05/2026 - 10:24
Το Ιράν αμφισβητεί την πρόθεση των ΗΠΑ για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με φόντο το «μπλόκο» στα Στενά του Ορμούζ
ΚΟΣΜΟΣ

Ώρα «μηδέν» για την παράταση του πολέμου στο Ιράν: Τα σχέδια του Τραμπ και οι απειλές για επώδυνα και μακροχρόνια αντίποινα

01/05/2026 - 09:42

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανία: Αυξήθηκαν τον Απρίλιο τα ρωσικά πλήγματα με drones

Τουάπσε: Τέταρτη ουκρανική εφόρμηση στο ρωσικό διυλιστήριο μέσα σε λίγες εβδομάδες

Ώρα «μηδέν» για την παράταση του πολέμου στο Ιράν: Τα σχέδια του Τραμπ και οι απειλές για επώδυνα και μακροχρόνια αντίποινα

Diaplous: Πως εξουδετερώθηκε εν πλω πολεμική κεφαλή drone «καμικάζι» σε πλοίο στον Κόλπο του Άντεν [pics]

USS Higgins: Πυρκαγιά στο αντιτορπιλικό του US Navy – Προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης και πρόωσης

Ιράν: Ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αεράμυνας λόγω μικρών αεροσκαφών και drones

Στενά του Ορμούζ: 913 πλοία παραμένουν «εγκλωβισμένα» στον Κόλπο μετά από δύο μήνες πολέμου

Βολιβία: Σφάλματα και κακοκαιρία τα αίτια της πολύνεκρης συντριβής του C-130 Hercules της πολεμικής αεροπορίας τον Φεβρουάριο

Top News

Καιρός: Χιόνια στον Όλυμπο την Πρωτομαγιά - Βροχές, μποφόρ και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Θάνος Τζάνης: «Με τις δουλειές του σπιτιού δεν έχω καμία σχέση, τα κάνει όλα η γυναίκα μου»

Αγίου Πνεύματος 2026: Πότε πέφτει η αργία και τι ισχύει με τις Πανελλήνιες εξετάσεις

Βάσω Λασκαράκη - Λευτέρης Σουλτάτος: Το μοναδικό ταξίδι στο Μαϊάμι για να παρακολουθήσουν το Γκραν Πρι της Formula 1

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert