OG: «Νεαρός, λάτρης των όπλων και ρατσιστής που εργαζόταν σε στρατιωτική βάση ο υπεύθυνος για τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων»

Ο άνδρας που ευθύνεται για τη διαρροή εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου αναφέρεται ότι είναι ένας νεαρός με το κωδικό όνομα OG, ρατσιστής και λάτρης των όπλων, που εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση και προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τα μέλη μιας ομάδας συνομιλίας στο Διαδίκτυο.

Η Washington Post πήρε συνέντευξη από ένα έφηβο μέλος της ομάδας, ο οποίος περιέγραψε τον άνδρα – που αναφέρεται με τα αρχικά «OG» – από την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, και διαμοίρασε φωτογραφίες και βίντεο. Ο δημοσιογράφος της Post είδε επίσης το βίντεο ενός άνδρα που αναγνωρίζεται ως ο OG, σε ένα πεδίο βολής με ένα μεγάλο τουφέκι.

«Εκτοξεύει μια σειρά από ρατσιστικές και αντισημιτικές συκοφαντίες στην κάμερα και μετά πυροβολεί αρκετές φορές σε έναν στόχο», ανέφερε το ρεπορτάζ. Ο OG είπε σε συναδέλφους μέλη της ίδιας διαδικτυακής ομάδας ότι εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση, η οποία δεν κατονομάστηκε στο δημοσίευμα, όπου η δουλειά του περιελάμβανε την προβολή μεγάλων ποσοτήτων απόρρητων πληροφοριών.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν φέρονται να αποκαλύπτουν μυστικές πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για μια αντεπίθεση την άνοιξη, την κατασκοπεία των ΗΠΑ εις βάρος συμμάχων τους όπως η Ουκρανία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, αλλά και τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαρροή των εγγράφων δεν ήταν αποτέλεσμα μιας επιχείρησης πληροφοριών από κρατικό παράγοντα που στόχευε να δυσφημήσει τις ΗΠΑ, αλλά πιθανότατα η συνέπεια μιας πολιτικής του Πενταγώνου να εκχωρεί άδειες ασφαλείας για πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες σε μεγάλο αριθμό μελών της υπηρεσίας, αλλά και εργολάβους. Ο αριθμός των εργαζομένων και των εργολάβων σε ολόκληρη την κυβέρνηση των ΗΠΑ που διαθέτουν ανάλογες άδειες είναι περίπου 1,25 εκατομμύρια.

Ο OG φαίνεται να ενήργησε ως επικεφαλής σε έναν server που δημιουργήθηκε αρχικά το 2020 στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord από μια μικρή ομάδα ατόμων που λατρεύουν τα όπλα. Η ομάδα είχε πολλά ονόματα, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν γνωστή ως Thug Shaker Central. Από πέρυσι, ο OG φέρεται να δημοσίευσε τα έγγραφα σε ένα κανάλι στον server που ονόμασε «Bear vs Pig», μια αναφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και σε ένα δημοφιλές βίντεο που δείχνει γουρούνια να αντιμετωπίζουν μια μαύρη αρκούδα.

Σύμφωνα με το έφηβο μέλος της ομάδας που παραχώρησε συνέντευξη στην Post, ο OG «είχε μια σκοτεινή άποψη για την κυβέρνηση», απεικονίζοντας την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τις αρχές επιβολής του νόμου και τις υπηρεσίες πληροφοριών, ως κατασταλτική δύναμη.

Η Post είπε ότι οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν ανώνυμα από άλλα μέλη της ομάδας και ότι είχε δει συνολικά 300 φωτογραφίες απόρρητων εγγράφων, τρεις φορές τον αριθμό που πίστευαν προηγουμένως ότι κυκλοφορούσε.

Δείτε ακόμη ΗΠΑ: O πόλεμος στην Ουκρανία και τα drones στη Ρωσία – Τι περιέχουν τα διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρρευσαν

Η προέλευση των διαρροών στο Thug Shaker Central αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή από την ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat, η οποία πήρε επίσης συνέντευξη από το ίδιο μέλος, το οποίο είναι κάτω των 18 ετών.

Ωστόσο, η Washington Post ανέφερε ότι το έφηβο μέλος, που είχε έρθει σε επαφή με τον OG «τις προηγούμενες ημέρες» δεν είχε ακόμη κληθεί να μιλήσει σε κάποιο ομοσπονδιακό αξιωματούχο μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης το βράδυ της Τετάρτης, παρόλο που το Υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε ποινική έρευνα και το FBI έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στις αρχές της εβδομάδας. Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, έχει ορκιστεί να «αναποδογυρίσει κάθε βράχο» στο κυνήγι του υπαίτιου για την διαρροή.

Η τρέχουσα τοποθεσία του OG είναι άγνωστη. Το μέλος της εφηβικής ομάδας είπε στην Post ότι «φαινόταν πολύ μπερδεμένος και χαμένος ως προς το τι να κάνει».

«Έχει πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες», είπε. «Απλώς δεν είναι σίγουρος για το πώς να επιλύσει αυτήν την κατάσταση… Φαίνεται αρκετά στενοχωρημένος γι’ αυτό».

Στο τελευταίο του μήνυμα προς τα άλλα μέλη της ομάδας του, ο OG τους είπε να «μείνουν αθέατοι και να διαγράψουν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε ενδεχομένως να σχετίζεται με αυτόν», συμπεριλαμβανομένων τυχόν αντιγράφων των διαβαθμισμένων εγγράφων.

Πηγή: theguardian.com