ΟΗΕ: Αυτά είναι τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε η αρμόδια Επιτροπή Διερεύνησης των Ηνωμένων Εθνών, γίνεται λόγος για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στη Συρία από όλες τις δυνάμεις, όπως τις κυβερνητικές, της αντιπολίτευσης, αλλά και τις τρομοκρατικές όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα και το Ισλαμικό Κράτος.

Η 25σέλιδη έκθεση ξεκινά την αναφορά της από την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2011 έως τον περασμένο Νοέμβριο και για την σύνταξή της πραγματοποιήθηκαν 621 συνεντεύξεις, ανάμεσα στις οποίες με 200 πρώην κρατούμενους που μίλησαν για θανάτους συγκρατουμένων τους όσο βρίσκονταν υπό κράτηση.

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή, οι αντικυβερνητικές δυνάμεις και οι τρομοκράτες της Αλ Νούσρα «είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία, τον βασανισμό και άλλες μορφές αρρωστημένης μεταχείρισης των κρατουμένων». Επισημαίνεται πως η τρομοκρατική οργάνωση τον περασμένο Απρίλιο είχε θέσει υπό κράτηση αμάχους, άνδρες και γυναίκες, καθώς και στρατιώτες στην φυλακή Χαρίμ στην περιοχή Ιντλίμπ. Οι πρώην κρατούμενοι περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που βίωσαν, δήλωσαν ότι άκουγαν τις κραυγές άλλων κρατουμένων να κακοποιούνται βάναυσα από τα μέλη της Αλ Νούσρα. Την ίδια στιγμή, υποστήριξαν πως άκουγαν ακόμα και στρατιώτες να εκλιπαρούν τους μαχητές της οργάνωσης να μην τους θανατώσουν, λίγα λεπτά πριν οι τελευταίοι τους εκτελέσουν. Όσο για το Ισλαμικό Κράτος, η έκθεση κάνει λόγο για «δολοφονίες, βασανισμούς και άλλες μορφές βασανισμού, που σημειώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της οργάνωσης, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σχετικά με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο ΟΗΕ αναφέρει πως εθελοτυφλούσε μπροστά στους μαζικούς θανάτους κρατουμένων. Ο ΟΗΕ, μάλιστα, καταγγέλλει τη Δαμασκό για «εξόντωση» των κρατουμένων που βρίσκονταν σε φυλακές και κέντρα κράτησης, προσθέτοντας πως οι ανακριτές και οι φύλακες βασάνιζαν τους φυλακισμένους.

«Πολλοί από τους κρατούμενους εμφάνισαν ασθένειες εξαιτίας των φρικτών συνθηκών κράτησης», γράφει το πόρισμα. «Η κυβέρνηση παραβίασε το δικαίωμα στη ζωή χωρίς να διεξάγει ανεξάρτητη, εμπεριστατωμένη, διαφανή έρευνα για κάθε περίπτωση κρατουμένου που έχασε τη ζωή του.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνητικές αρχές που διαχειρίζονται τις φυλακές και τα κέντρα κράτησης ήταν ενήμεροι για τους μαζικούς θανάτους που σημειώνονταν», τονίζει η αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με τους αρμόδιους ερευνητές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, εκ των οποίων διοικητές φυλακών, καθώς και μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας επέλεξαν να «κάνουν τα στραβά μάτια» μπροστά στους θανάτους και δεν έλαβαν μέτρα για την αποτροπή κακοποίησης, ούτε διεξήγαγαν έρευνες για τις καταγγελίες κατά του προσωπικού, αλλά ούτε τιμώρησαν τους υπεύθυνους.