ΟΗΕ – Έμπολα: «Ένας πόλεμος που θα μπορούσε να διαρκέσει 6 μήνες»

Ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού Έμπολα, ο δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, προειδοποίησε σήμερα ότι η μάχη εναντίον της επιδημίας είναι ένας «πόλεμος» που δεν έχει κερδηθεί και θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον 6 μήνες.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Φριτάουν, ο Ναμπάρο κατήγγειλε επιπλέον ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις με τις πληγείσες περιοχές, γεγονός που «δυσκολεύει περισσότερο» ή καθιστά «αδύνατη» την αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Εμείς εργαζόμαστε πάνω σε έκτακτα μέτρα για ένα διάστημα 6 μηνών, προκειμένου να περιορίσουμε ταχύτατα την ασθένεια» επισήμανε ο ίδιος και υπογράμμισε ότι «η επιδημία του Έμπολα εξαπλώνεται ακόμα σε πολλές περιοχές» στη Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έως την 20ή Αυγούστου, ο ιός έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.427 ανθρώπων επί του συνόλου των 2.615 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη Δυτική Αφρική.

«Χάνουμε ή κερδίζουμε τη μάχη; Το μόνο που μπορώ να πω είναι δεν έχουμε ακόμα νικήσει» προσέθεσε ο Βρετανός επιδημιολόγος.

Ακόμη, επισήμανε ότι «η κατανοητή απόφαση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών να μην πραγματοποιούν πτήσεις προς και από το Φριτάουν, τη Μονρόβια ή το Κόνακρι είχε έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του ΟΗΕ να αποστέλλει προσωπικό και εξοπλισμό».

«Απευθύνω ένα πολύ σθεναρό αίτημα προς όλους εσάς να μας βοηθήσετε προκειμένου να βρούμε τα μέσα να συνεχίσουμε να έχουμε αεροπορικές εταιρείες που θα εξυπηρετούν αυτές τις πρωτεύουσες προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας» είπε ο Ναμπάρο. Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΠΟΥ για την υγειονομική ασφάλεια, ο δρ. Κέιτζι Φουκούντα, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο οργανισμός δεν «στηρίζει κανένα γενικευμένο αεροπορικό εμπάργκο, αν και καταλαβαίνει πάντως τους φόβους» που έχουν δημιουργηθεί στον κόσμο. «Οι πιλότοι, τα πληρώματα, όπως και οι επιβάτες αντιμετωπίζουν γενικά πολύ ισχνό κίνδυνο να μολυνθούν από τον Έμπολα» υπενθύμισε ο ίδιος.

Τι δήλωσε ένας απο τους ερευνητές που ανακάλυψαν τον ιό Έμπολα

«Έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ξεφύγει από τον έλεγχο» η επιδημία του Έμπολα, λέει ο καθηγητής Πέτερ Πιοτ που συμμετείχε στην ανακάλυψη του ιού

Ο βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ, ο οποίος συμμετείχε το 1976 στην ανακάλυψη του ιού Έμπολα, δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν», πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε η επιδημία «να ξεφύγει από τον έλεγχο», ενώ εξέφρασε τη λύπη του για «την εξαιρετική βραδύτητα» της απάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Ουδέποτε είχαμε γνωρίσει μια επιδημία τέτοιας έκτασης (…). Εδώ και έξι μήνες παρακολουθούμε αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε μια ‘τέλεια καταιγίδα’: έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να ξεφύγει από τον έλεγχο», προειδοποίησε ο καθηγητής Πιότ.

Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.500 ανθρώπους, «ξεσπάει σε χώρες όπου οι υπηρεσίες υγείας δεν λειτουργούν, καθώς έχουν καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου. Επιπλέον, ο πληθυσμός είναι εξαιρετικά δύσπιστος έναντι των αρχών», δήλωσε ο βέλγος καθηγητής μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα. «Πρέπει να αποκαταστήσουμνε την εμπιστοσύνη. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει με μια επιδημία όπως αυτή του Έμπολα αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη».

Ο συντονιστής του ΟΗΕ εναντίον του ιού Έμπολα, ο δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο, είχε ήδη προειδοποιήσει χθες ότι ο αγώνας εναντίον της επιδημίας είναι ένας «πόλεμος» που θα μπορούσε να διαρκέσει έξι μήνες.

Ο καθηγητής Πιοτ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για «την εξαιρετική βραδύτητα» των θεσμών. «Ο ΠΟΥ δεν ξύπνησε παρά τον Ιούλιο» ενώ ο συναγερμός είχε κηρυχθεί ήδη από την αρχή του Μαρτίου και η επιδημία είχε αρχίσει το Δεκέμβριο του 2013. «Έχει αναλάβει τώρα την ηγεσία, αλλά είναι αργά», επισήμανε.

Στα μέσα Αυγούστου, εμπειρογνώμονες τους οποίους συγκέντρωσε ο ΠΟΥ είχαν κρίνει «δεοντολογικό» να χορηγηθούν στους ασθενείς πειραματικά φάρμακα, οι παρενέργειες των οποίων δεν έχουν ακόμη μετρηθεί.

«Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι να θέσουμε αυτά τα προϊόντα στη διάθεση των χωρών που έχουν πληγεί», τόνισε ο καθηγητής Πιοτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στην Τουρκία για πιθανό κρούσμα ΄Εμπολα

Έμπολα: Eλονοσία τελικά είχε ο Έλληνας!

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα!

Λιβερία: Παρέμβαση του στρατού λόγω Έμπολα