Οι Αμερικανοί έτοιμοι να εξοπλίσουν τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία

Επιμέλεια : Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Το πρώτο βήμα για την έγκριση από την  Αμερικανική Γερουσία  σχεδίου νόμου που προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση βοήθειας όπλων σε κάποιους από τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, έγινε στις ΗΠΑ με την έγκρισή του από  την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Το σχέδιο που κατατέθηκε από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ (που είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας) και από τον Ρεπουμπλικάνο κ. Μπομπ Κόρκερ, ψηφίστηκε με 15 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά- έπονται όμως και άλλες ψηφοφορίες σε πιο πάνω επίπεδα (Ολομέλεια της Γερουσίας κλπ) πριν γίνει νόμος .Ο Ρ. Μενέντεζ – κουβανικής καταγωγής – είναι ένας από τους λίγους γερουσιαστές που πίεζαν το Λευκό Οίκο να εξοπλίσει με φονικά όπλα ορισμένες από τις ανταρτικές οργανώσεις που μάχονται το καθεστώς του Ασαντ, πριν ακόμα κυκλοφορήσουν πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στις συγκρούσεις.

Στρατιωτικό βήμα

Πρόκειται ουσιαστικά για  το πρώτο »στρατιωτικό βήμα» από τα μέλη του Κογκρέσου όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία- αν και κανένας σοβαρός αναλυτής δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει παρασχεθεί άλλου είδους, πλάγια  και έμμεση, βοήθεια από τις ΗΠΑ για την ροή όλων και άλλου εξοπλισμού σε αντικαθεστωτικούς στην Συρία.

Το σχέδιο που ονομάζεται «Υποστήριξη στη Μεταβατική Διαδικασία της Συρίας», προβλέπει τη χορήγηση περιορισμένου αριθμού όπλων, άλλων βοηθειών και στρατιωτικής εκπαίδευσης από τη Ουάσιγκτον σε ομάδες αντιπολίτευσης στη Συρία για τις οποίες προηγουμένως θα  έχει γίνει αναλυτική έρευνα.Συγκεκριμένα βοήθεια μπορούν να έχουν οι ομάδες που σύμφωνα με την διεξοδική αυτή έρευνα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τρομοκρατία και την αποτροπή της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής κ.α..Στο σχέδιο εκφράζονται πάντως  ανησυχίες ότι υπάρχει κίνδυνος τα όπλα που προορίζονται για τη συριακή αντιπολίτευση, να βρεθούν σε «λάθος χέρια», περιλαμβανομένων εκείνων που διασυνδέονται με την Αλ Κάιντα. 

Κυρώσεις  σε πωλητές όπλων στον Ασαντ

Προβλέπει επίσης  την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον συριακό λαό , την πραγματοποίηση σχεδιασμών για μια Συρία χωρίς τον Άσαντ αλλά και – όπως τονίζει με έμφαση η εφημερίδα »The Washington Post» - την επιβολή κυρώσεων κατά  χωρών, που προμηθεύουν όπλα και προϊόντων πετρελαίου στις Αρχές της Συρίας. Το τελευταίο αναμένεται να προκαλέσει κόντρες – ήδη ο τίτλος  σχετικού ρεπορταζ της Φωνής της Ρωσίας το προαναγγέλλει: <<Στην αμερικανική Γερουσία ετοιμάζεται ενέργεια κατά της Ρωσίας και του Ιράν>>…
Όπως προαναφέρθηκε για να επικυρωθεί το σχέδιο από το Κογκρέσο, πρώτα πρέπει να πάρει έγκριση από την Ολομέλεια της Γερουσίας και έπειτα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.