Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Συρία – Εικόνες απο Δορυφόρο

Οι ΗΠΑ κατασκευάζει στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Συρία, υποστηρίζει με σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο «Η Φωνή της Αμερικής» το οποίο εκπέμπει από τις ΗΠΑ σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο. 

Σύμφωνα με τη δημοσίευμα στο Voanews.com η περιβόητη «βάση φάντασμα» , όπως αναφερόταν σε διάφορα δημοσιεύματα, ειναι πραγματικότητα και επιβεβαιώνεται απο ανώνυμες πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Όπως γράφει το Voanews.com  μια ομάδα Αμερικανών που πρότεινε στις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης με τις οποίες συνεργάζονται στενά οι ΗΠΑ να επεκτείνουν τον διάδρομο ώστε να δέχεται και μαχητικά αεροσκάφη. Ο Αμερικανός αξιωματούχοςπου τήρησε την ανωνυμία του  δήλωσε την Τετάρτη οτι το αεροδρόμιο θα επεκταθεί από 700 μέτρα έως 1.300 μέτρα.

Η επέκταση θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέπει σε αεροπλάνα C-130 να προσγειωθούν. Ωστόσο ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ενώ οι Αμερικανοί έκαναν την πρόταση για την επέκταση του διαδρόμου, δεν υπάρχουν Αμερικανοί φυσικά στο αεροδρόμιο.

Το παρασκήνιο όσο αφορά το στρατιωτικό αεροδρόμιο των ΗΠΑ στη Συρία έχει ως εξής:

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε γράψει  »100 μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και εμπειρογνώμονες, μαζί με δυνάμεις των Κούρδων (YPG) δημιουργούν μια «αεροπορική βάση» στο αεροδρόμιο Rmeilan, απ ‘όπου, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Συρίας, αεροσκάφη το χρησιμοποιούσαν ως χώρο απογείωσης για να ψεκάζουν με φυτοφάρμακα τις καλλιέργειες». 

Πριν μια βδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας δορυφορικές φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης της Landsat οι οποίες δείχνουν δραστηριότητα σε ένα αεροδρόμιο που φημολογείτο ότι θα υποστηρίξει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην επαρχία Αλ-Hasakah της Συρίας.
Το Κέντρο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ που δημοσίευσε τις δορυφορικές φωτογραφίες ισχυρίζεται οτι οι ΗΠΑ μπορεί να ανοίγουν περαιτέρω τις γραμμές εφοδιασμού των Κούρδων και των φιλικό δυνάμεων στην περιοχή, στην προσπάθεια τους ενάντια στην καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους.

Όπως φαίνεται απο τις φωτογραφίες ο διάδρομος του αεροδρομίου στις 12 Δεκεμβρίου ειναι πιο διευρημένος απ’οτι στις 05 Δεκεμβρίου. Οι μετρήσεις απο τις συγκεκριμένες φωτογραφίες που ειναι χαμηλής ανάλυσης δείχνουν οτι το συνολικό μήκος είναι περίπου 1.350 μέτρα, σχεδόν διπλάσιο από το αρχικό που ηταν στα 700 μέτρα.

Σύμφωνα με φημολογία στον Λιβανέζικο Τύπο τον Δεκέμβριο το αεροδρόμιο θα φτάσει τουλάχιστον τα 2.500 μέτρα. Ωστόσο, αυτό φαίνεται απίθανο καθώς η πιθανή δραστηριότητα φαίνεται να είναι σε εξέλιξη από τις 28 Δεκεμβρίου. (Αυτό φαίνεται από την διαφορά σε χρώμα του διαδρόμου).
Επιπλέον το αμερικανικό think tank Stratfor δημοσίευσε στις 22/01 τις ίδιες εικόνες σε καλύτερη ανάλυση (κάτω) που φαινεται να επιβεβαιώνουν τις φήμες. 

Το αεροδρόμιο, που βρίσκεται λιγότερο από πέντε μίλια νοτιοανατολικά του Rmeilan, είναι επίσης λιγότερο από 10 μίλια βορειοδυτικά της διέλευσης των συνόρων Yarubiya-Rabia (Τel Kocher). Βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι ήδη υπό τον έλεγχο των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας (YPG) τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο 2013, όταν ανέκτησαν εδάφη από το ισλαμικό κράτος.

Η Rmeilan, μια πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας σημείο για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις Sweidiyeh Oil οι οποίες ειναι στα βορειοανατολικά της πόλης. Είναι μέρος μιας περιοχής στην οποία δραστηριοποιούνται 30.000 μαχητές του YPG. Καθ’όλη την διάρκεια του 2015, το YPG και οι συναφείς δυνάμεις ανεκατέλαβαν μια μεγάλη περιοχή στην ανατολική Al-Hasakah με αποτέλεσμα να συγκρουστούν με το ισλαμικό κράτος. Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ βοήθησαν τους μαχητές του YPG στη διεξαγωγή της επίθεσης κατά της τρομοκρατικής ομάδας.

Μέχρι τον Οκτώβριο, οι ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν φορητά όπλα και πυρομαχικά σε φιλικές ομάδες στην περιοχή, ως μέρος μιας νέας προσπάθειας.

Φαίνεται οτι αυτο το αεροδρομίο ειναι μέρος αυτών των προσπαθειών. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την ομάδα «Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού της Συρίας”(Local Coordination Committees of Syria) δύο ελικόπτερα που μετέφεραν πυρομαχικά και εκρηκτικά προσγειώθηκαν στις 17 Ιανουαρίου 2016 στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ συνταγματάρχης Pat Ryder δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο μέγεθος της αποστολής της παρουσίας των ΗΠΑ στη Συρία», αλλά ότι «οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα του προσωπικού».

Με ένα μεγαλύτερο διάδρομο και βελτιωμένες επιφάνειες, το αεροδρόμιο θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο από ενα απλό ένα σημείο εφοδιασμού για τις περιφερειακές δυνάμεις.

Δείτε την περιοχή στα Google Maps κάνοντας κλικ ΕΔΩ


Επιμέλεια: Ελένη Παναγιώτου