Οι ΗΠΑ πρέπει να βλέπουν τη Ρωσία ως υπερδύναμη

Παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ πρέπει να δουν τη Ρωσία ως υπερδύναμη και να επιδιώξουν διάλογο, δήλωσε ο επικεφαλής αντιπροσωπείας αμερικανών νομοθέτων μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γερουσιαστή Richard Shelby βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα για να προετοιμάσει το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Donald Trump και του Ρώσου ομολόγου του Vladimir Putin στο Ελσίνκι.

Ο Shelby, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφο μετά τη συνάντηση με τον Lavrov, δεν μπόρεσε να συμμετάσχει σε αυτό που περίμενε από την προεδρική συνάντηση, αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να σέβονται τη Ρωσία.

«Πρέπει να εξετάσουμε τη Ρωσία ως υπερδύναμη, ως ανταγωνιστή και όχι αντίπαλο, και θα δούμε τι θα συμβεί», είπε, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ και ο Πούτιν επιδιώκουν μια παραγωγική διαπραγμάτευση. «Νομίζω ότι και οι δύο ψάχνουν για μια καλύτερη ημέρα.»

Η συνάντηση με τον Λαβρόφ πραγματοποιήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά ο Shelby τις περιέγραψε ως «πολύ καλή». Είπε: «Μας ενδιαφέρει όχι μια τεταμένη σχέση αλλά μια καλύτερη σχέση. Θα δούμε τι συμβαίνει στο Ελσίνκι. «

Οι δύο ηγέτες πρέπει να έχουν την πρώτη σοβαρή προσωπική συνάντησή τους σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν χαλαρώσει τις εντάσεις πάνω σε μια σειρά θεμάτων τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στη Συρία και της κρίσης στην Ουκρανία. Οι σχέσεις επηρεάστηκαν από τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα έχει επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι δεν έχει προσκομισθεί στο κοινό καμία απόδειξη για την υποστήριξη της αξίωσης. Ο Πούτιν ξανά είπε στον Μπόλτον κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ότι οι κατηγορίες είναι αναληθείς.

Πηγή: RT