Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιώτες στο Νότιο Σουδάν

Επίθεση πραγματοποιήθηκε σε βάση του ΟΗΕ και τρεις κυανόκρανοι σκοτώθηκαν χθες στο Νότιο Σουδάν, ένα νέο κράτος «στα πρόθυρα» εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα που έστειλε δύναμη 45 στρατιωτών για να προστατεύσει τους Αμερικανούς που διαμένουν εκεί.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Ριέκ Μασάρ, που κατηγορείται ότι υποκίνησε τις συγκρούσεις μεταξύ μονάδων του στρατού οι οποίες έχουν προκαλέσει αιματοχυσία από την Κυριακή, ζήτησε από την πλευρά του χθες την ανατροπή του προέδρου Σάλβα Κίιρ. Δήλωσε ότι δέχεται να συνομιλήσει μόνο για τους όρους της αποχώρησής του Κίιρ.

Χθες τρεις ινδοί κυανόκρανοι σκοτώθηκαν στην επίθεση στη βάση του ΟΗΕ στο ‘Ακομπο, στην ανατολική πολιτεία Τζόνγκλεϊ, διευκρίνισε ο πρεσβευτής της Ινδίας στον ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη. Ο ΟΗΕ έχασε την επικοινωνία με τη βάση του.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος είχε υποστηρίξει την ίδρυση του κράτους αυτού τον Ιούλιο του 2011, μετά τη απόσπασή του από τον βορρά, δήλωσε χθες βράδυ ότι η χώρα «είναι στα πρόθυρα» εμφυλίου πολέμου.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε, με επιστολή του στο Κονγκρέσο που δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ότι 45 αμερικανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη χώρα την Τετάρτη για την ασφάλεια των Αμερικανών που διαμένουν εκεί. «Θα παραμείνουν όσο καιρό χρειαστεί», τόνισε.

«Οι πρόσφατες μάχες απειλούν να βυθίσουν εκ νέου το Νότιο Σουδάν στις μαύρες ημέρες που βίωσε κατά το παρελθόν», προειδοποίησε με άλλη ανακοίνωση, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των «μαχών για το ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης».

Η Ουάσινγκτον ανέστειλε τις δραστηριότητες της πρεσβείας της, εκκενώνοντας χθες τις εγκαταστάσεις της διπλωματικής της αποστολής με την απομάκρυνση 130 μελών του προσωπικού της, ενώ την Τετάρτη είχε ήδη απομακρύνει τουλάχιστον άλλους 150 εργαζόμενους, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αφρικανική Ένωση έστειλε χθες στο Νότιο Σουδάν ειρηνευτική αποστολή στην οποία μετέχουν πολλοί υπουργοί κρατών της ανατολικής Αφρικής.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι δήλωσε ότι ο κίνδυνος της εθνοτικής σύγκρουσης είναι «εξαιρετικά υψηλός» δηλώνοντας ότι «ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια των πολιτών».

Το σενάριο ενός εμφυλίου πολέμου «δείχνει στο εξής εξαιρετικά πιθανό», δήλωσε η Διεθνής Ομάδα Κρίσης (ICG) εκφράζοντας ανησυχία για την επέκταση της βίας σε περιοχές όπου ήδη σοβούν εθνοτικές εντάσεις.

Ο Ριέκ Μασάρ, που κατηγορείται από τις αρχές ότι πυροδότησε τη βία με απόπειρα πραξικοπήματος, κάλεσε χθες το στρατό και το κυβερνών να ανατρέψουν τον Σάλβα Κίιρ. «Αν θέλει να διαπραγματευτεί τους όρους της απομάκρυνσής του από την εξουσία, είμαστε σύμφωνοι. Αλλά πρέπει να φύγει, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio France Internationale (RFI) κατηγορώντας τον Κίιρ ότι επιχειρεί να «προκαλέσει έναν εθνοτικό πόλεμο».

Ο πρόεδρος Κίιρ δήλωσε την Τετάρτη έτοιμος να συνομιλήσει με τον πολιτικό του αντίπαλο.

Αντάρτες που εμφανίστηκαν ως υποστηρικτές του Μασάρ κατέλαβαν το βράδυ της Τετάρτης την περιοχή Μπορ, πρωτεύουσα της πολιτείας Τζόνγκλεϊ, επεκτείνοντας τη βία εκτός της πρωτεύουσας, όπου οι μάχες έχουν προκαλέσει τον θάνατο 500 ανθρώπων.

Στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ επιχειρούν πολλές ένοπλες οργανώσεις στις τάξεις των μεταβαλλόμενων συμμαχιών και δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ταυτότητα των δυνάμεων που πήραν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τζόζεφ Κοντρέρας, εκπρόσωπο της αποστολής του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Minuss), σχεδόν 3.000 πολίτες κατέφυγαν χθες στη βάση του ΟΗΕ στο Μπορ, ενώ μικρότερος αριθμός πολιτών κατέφυγε στο Πιμπόρ, επίσης στην Τζόνγκεϊ.

Η κατάσταση παραμένει ασαφής στην υπόλοιπη χώρα, καθώς μάχες έχουν αναφερθεί μόνο στην Τζόνγκλεϊ.

Παράλληλα, τουλάχιστον πέντε εργαζόμενοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της βόρειας πολιτείας της Ενότητας, κατά την επίθεση άγνωστων ενόπλων, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κοινοπραξίας GNOPC που εκμεταλλεύεται το πεδίο αυτό.

Ο εκπρόσωπος κατέφυγε μαζί με σχεδόν 200 εργαζόμενους στον πετρελαϊκό τομέα στη βάση του ΟΗΕ στο Μπεντιού, πρωτεύουσα της πολιτείας. Μια άλλη επίθεση αναφέρθηκε σε άλλο πετρελαϊκό πεδίο.

Δεν είναι σαφές αν οι επιθέσεις αυτές έχουν σχέση με την πολιτικο-στρατιωτική σύγκρουση, ούτε ποιές είναι οι συνέπειες στην παραγωγή πετρελαίου, που διασφαλίζει το 98% των οικονομικών πόρων του Νοτίου Σουδάν.
Εκτός από τις βάσεις της σε Τζούμπα, Τζόνγκλεϊ και Μπεντιού, η Minuss φιλοξενείς πολίτες σε τέσσερις ακόμη πολιτείες από τις έξι που αριθμεί η χώρα.

Στη Τζούμπα, παρότι η ασφάλεια αποκαταστάθηκε χθες, πολλοί κάτοικοι με λεωφορεία συνέχισαν να καταφεύγουν στα χωριά τους ή στη γειτονική Ουγκάντα. Περί τους 20.000 κάτοικοι παραμένουν στις δύο βάσεις του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νότιο Σουδάν: 500 νεκροί