Οι ΗΠΑ θέλουν πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα -Το «μπαλάκι» ευθύνης στην Άγκυρα

Έπειτα από το επεισόδιο στα Στενά του Κερτς πριν από λίγες βδομάδες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για την πλεύση ενός πολεμικού πλοίου του Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα εν μέσω των αυξημένων εντάσεων στο στενό Κερτς κοντά στην Κριμαία. Το Πεντάγωνο ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει την Τουρκία για την πιθανή δράση, ανέφερε το CNN σήμερα, αναφέροντας τρεις ανώνυμους αξιωματούχους.

Οι ΗΠΑ υποχρεούνται να κοινοποιήσουν στην Τουρκία την πρόθεση να στείλουν ένα πολεμικό πλοίο μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, το οποίο απαιτεί προειδοποίηση 15 ημερών σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης του Μοντρέ, του 1936. Η συνθήκη επίσης περιορίζει την παρουσία πολεμικών πλοίων από έθνη που δεν συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα σε 21 ημέρες το πολύ.

Οι αξιωματούχοι του CNN μίλησαν ότι τα σχέδια για πιθανή πλεύση ενός πολεμικού πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα ανταποκρίνονται στις ενέργειες της Ρωσίας.

Πηγή: Daily Sabah