Οι ΗΠΑ «ψήνουν» τη Γερμανία για το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD

Οι ΗΠΑ «ψήνουν» τη Γερμανία για το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD! 

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Βερολίνο για την ανάπτυξη συστημάτων αντιβαλλιστικής προστασίας T.H.A.A.D. (Terminal High Altitude Area Defense) στο έδαφος της Γερμανίας.

Ο Λευκός Οίκος επιθυμεί την αποχώρηση από την συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα του Ιράν του 2015 στοχεύοντας στην οικοδόμηση ενός συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας της Ευρώπης. Τα κράτη μέλη του Ν.Α.Τ.Ο. ανησυχούν έντονα, καθώς το Ιράν αναπτύσσει συνεχώς το βαλλιστικό του οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, η ανάπτυξη πρόσθετων συστημάτων T.H.A.A.D. στην Ευρώπη θα παράσχει τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφαλείας στις χώρες-μέλη του Ν.Α.Τ.Ο. στην νοτιοανατολική Ευρώπη οι οποίες βρισκονται ήδη εντός του δραστικού βεληνεκούς (2000 χλμ) των ιρανικών βαλλιστικών βλημάτων Shahab 3.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις μεταξύ Η.Π.Α. – Ρωσίας καθώς ερχεται σε μία περίοδο αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο δυνάμεων. Από την πλευρά της, η Συμμαχία πάντοτε υποστήριζε πως η εγκατάσταση αντιβαλλιστικής προστάσιας δεν αφορά τη Ρωσία αλλά την προστασία των κρατών-μελών από απειλές όπως το Ιράν.