Οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες μαχήτριες Πεσμεργκά

Οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες μαχήτριες Πεσμεργκά ειναι στα ΜΜΕ σχεδόν καθημερινά. Οι ομάδα YPG των ανδρών και η ομάδα YPJ των γυναικών έχουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους.

H  YPJ είναι η Γυναικεία Μονάδα Προστασίας του συριακού Κουρδιστάν, μια αμιγώς γυναικεία, εθελοντική κουρδική στρατιωτική φράξια της Συρίας που ιδρύθηκε το 2012, με σκοπό την άμυνα του κουρδικού πληθυσμού από τις θανάσιμες επιθέσεις πολλών εχθρών: του Σύριου προέδρου, Μπάσαρ αλ-Άσσαντ, του Μετώπου Νούσρα (που είναι παρακλάδι της αλ- Κάιντα) και του “Ισλαμικού Κράτους”.

Ωστόσο τα εγκλήματα κατά των γυναικών μαχητών ειναι τραγικά καθώς οι βιασμοί και οι αποκεφαλισμοί απο τους τζιχαντιστές αυξάνονται καθημερινά.

Απο την πλευρά τους οι γυναίκες όπως έχουν δηλώσει σε διάφορες συνεντεύξεις που έχουν δώσει αρνούνται να παραδωθούν. Μολις πριν σχεδόν 5 μέρες η πρώτη κουρδισσα μαχήτρια πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Αυτη ηταν και η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας απο τους Κούρδους, κατι που δείχνει οτι η κατάσταση εχει φτάσει λιγο πριν το τέλος. Η πόλη Κομπάνι που πολιορκειται εδω και 3 βδομάδες θα πέσει εαν δεν γίνει κάποια χερσαία επιχέιρηση.

Οι ιστορίες των Κούρδων μαχητών ξεπερνούν τα όρια της φαντασίας. Το ερώτημα που τίθεται όμως ειναι εαν οι Κούρδοι μαχητές μπορούν να τα βάλουν με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Όταν οι ΗΠΑ ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατα του Ισλαμικού Κράτους στις αρχές του Αυγούστου, ξεκινησαν να προμηθεύουν και τους Κούρδους Πεσμεργκά οχι μόνο με οπλισμό αλλα προσέφεραν και στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο στόχος των ΗΠΑ ηταν να μετατρέψουν τους Πεσμεργκά, που ήταν γνωστοι ως μαχητές στα βουνά της περιοχής, σε μια δύναμη καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει της βιαιες μάχες στις αστικές περιοχές που ειχαν καταλάβει η μαχητές του Ιλαμικού Κράτους

Ενα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των Πεσμεργκά ειναι ακόμη σε πρώιμη φάση αξιολογησης καθώς οι εταίροι του συνασπισμού προσπαθούν να αποφασίσουν ποιος θα επιβλέπει τι και που. Ακόμη και τώρα που οι Κουρδοι μάχονται για την Κομπάνι και ο Ιρακινός στρατός βρίσκεται σε μάχες κατά των τζιχαντιστών σε καθημερινή βάση. Να σημειώσουμε εδω οτι οι τζιχαντιστές ειαι οπλισμένοι με όπλα προηγμένης τεχνολογίας.

Οι Αμερικανοί εστιάζουν σε θέματα διοίκησης και ελέγχου με την ηγεσία των Πεσμεργκά. Οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται κοντά στο Αρμπίλ όπου εκπαιδεύουν τις τακτικές και ειδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά στην χρήση προηγμένων όπλων.

Επιπλέον, και σύφωνα με εκπρόσωπο των Πεσμεργκά, αν και ο Καναδάς πρόκειται να εκπαιδεύσει τους Κούρδους να χρησιμοποιούν ρομπότ για την ανίχνευση αυτοσχέδιων βόμβων, δεν υπήρξε ποτε κάποια εκπαίδευση για το πώς πρεπει να αφοπλίσουν εκρηκτικά, ισως η πιο επικίνδυνη απειλή για τους Πεσμεργκά η οποία ευθύνεται για περισσότερο απο 60% των θανάτων.

Μόλις πριν δυο βδομάδες τριάντα δύο Κούρδοι μαχητές ξεκίνησαν την εκπαίδευσή τους από το γερμανικό στρατό στη Βαυαρία (νότια Γερμανία) προκειμένου να μάθουν να χειρίζονται τους αντιαρματικούς πυραύλους τύπου Milan.

Η εκπαίδευση των Πεσμεργκά απο τον Συνασπισμό συνεχίζεται, αλλα, και το «αλλά» ειναι πολύ μεγάλο στην συγκεκριμένη περιπτωση, μήπως ειναι πλέον αργά;

Επιμέλεια: OnAlert