Οι κρίσεις ηγεσίας έφεραν «πόλεμο» μεταξύ Κυβέρνησης και Προέδρου στη Ρουμανία

 Πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ρουμανίας να επεκτείνει την θητεία του νυν Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Nicolae Ciuca για έναν ακόμα χρόνο, με την κυβέρνηση να προσφέυγει στα διακστήρια χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική την κίνηση του Προέδρου Κλάους Γιοχάνις.

Με προεδρικό διάταγμα στις 27 Δεκεμβρίου 2018, ο Ρουμάνος Πρόεδρος Γιοχάνις αποφάσισε την ανανέωση της θητείας του νυν Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Nicolae Ciuca.


Ο Στρατηγός Ciuca

Η κυβέρνηση θεωρεί την απόφαση του Προέδρου αντισυναγματική, καθώς αγνόησε την πρόταση του Ρουμάνου Υπουργού Άμυνας, ο οποίος είχε προτείνει την αντικατάσταση του Ρουμάνου Α/ΓΕΕΔ από τον νυν Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγό Dumitru Scarlat.

Η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας δήλωσε ότι η απόφαση του Προέδρου δεν είναι σύμφωνη με τον νόμο και ότι δημιουργεί μια νέα συνταγματική νομική σύγκρουση.

Σύμφωνα με την ρουμανική νομοθεσία, ο Πρόεδρος της χώρας διορίζει την ηγεσία των ΕΔ μετά από πρόταση του Υπουργού Άμυνας και την έγκριση αυτής από τον Πρωθυπουργό.

Πηγή Romania Journal